Уметничка збирка Галерије Дома Војске СрбијеУметничка збирка Галерије Дома Војске Србије располаже са више од 1.500 дела ликовних стваралаца свих генерација са подручја некадашње Југославије. Колекцију углавном чине својевремено откупљена дела и поклони уметника који су некада излагали у Дому Војске или који су учествовали у ликовним колонијама у организацији ове установе.

Depo Doma Vojske SrbijeУ збирци се налази неколико значајних остварења насталих током прве половине 20. века, као што су слике Влаха Буковца, Љубе Ивановића, Саве Шумановића и Марина Тартаље. Ипак, окосницу њених вредности представљају дела српских и југословенских уметника настала после Другог светског рата, па све до распада Југославије. Међу њима су најзначајнија дела Мила Милуновића, Јована Бијелића, Љубе Бабића, Косте Хакмана, Петра Лубарде, Зоре Петровић, Милана Коњовића, Крсте Хегедушића, Пеђе Милосављевића, Миће Поповића, Љубице Цуце Сокић, Сретена Стојановића и других великана ликовне уметности.
 
Од репрезентативних слика из збирке 2011. године настала је изложба „Поетика и судбина 20. века” , која је до сада представљена у Београду, Новом Саду, Нишу, Зрењанину, Јагодини, Вршцу, Лазаревцу, а од избора скулптура сачињена је изложбе „Огледало времена” , премијерно приказана у Великој галерији Дома Војске Србије у јануару 2014. године. У уметничкој збирци Дома Војске Србије налази се и пар стотина графичких радова, од којих је тридесетак изабрано за изложбу графика „Читање линије” , насталу у мају 2014. године, а од педесетак радова на папиру конципирана је изложба „Исповести југословенске модерне”, представљена јавности у јануару 2015. године. Од 2018. године јавности је представљена изложба „Сећење на југословенске уметнике револуције” која представља избор дела са манифестације „НОБ у делима ликовних уметника Југославије” која се одржавала од 1961. до 1985. године у Галерији Дома ЈНА.

Depo Doma Vojske Srbije

Многа од дела из уметничке збирке никада нису излагана и представљају непознаницу чак и за историчаре уметности. У току је стручна обрада уметничких дела и припрема каталога збирке, који ће је приближити и потпуније представити љубитељима ликовне уметности и стручној јавности. Збирка се чува у депоу који је опремљен по савременим музеолошким стандардима. Сегменте уметничког блага ове збирке, изложене у свечаним салонима Дома Војске Србије посетиоци могу видети током манифестације „Ноћ музеја” у којој Медија центар „Одбрана” традиционално учествује са богатим програмом.
 
Email