26.04.2016


Представљене монографија и изложба о Србији и Пожаревцу у Другом светском ратуКЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Поводом 75 година од почетка Другог светског рата у Југославији и 70 година од ослобођења од фашизма, Медија центар „Одбрана“ и Историјски архив Пожаревац представили су данас, у Свечаној сали Дома Војске Србије, монографију и изложбу „Србија и Пожаревац у Другом светском рату 1941-1944 - окупациона управа, избеглице, просвета“.

О монографији су говорили директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, др Маријана Мраовић и научни саветник Института за новију историју Србије из Београда др Зоран Јањетовић. Изложбу је представила Слободанка Цветковић а поставку отворио командант Команде за обуку Војске Србије генерал-потпуковник Ђокица Петровић.

Генерал Петровић је рекао да приказана архивска документа и фотографије сведоче о „апокалиптичном злу које се надвило над целим светом и о страхотама фашизма као најгорем злу против човечанства“.

- Историја је увек изнова представљана и тумачена, а архивски документи су непроменљива истина те свако ново читање носи њихову ревалоризацију. Историјски архив Пожаревац допринео је томе да схватимо величину националне историје и допринос житеља Србије, који су отаџбини дали оно највредније – свој живот за нашу слободу. Као потомци храбрих осећамо одговорност да памтимо, а храброст предака нама је подстрек да истрајемо на путу одбране националних интереса, рекао је командант Команде за обуку.

Присутнима се обратио и директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин који је истакао да су монографија и изложба, које су данас представљене, „сведочанство искушења и победе“.

- Својим присуством овде заједно негујемо културу сећања на једно време које је оставило дубок траг у историји наше земље и, усуђујем се рећи, на све нас. Временска дистанца од седам деценија, без обзира на још присутне табуе и теме спорења, помаже нам да данас јасније сагледамо историјска дешавања и наше место у њима. Зато не смемо дозволити да протекло време буде копрена која прекрива наше појединачно и колективно памћење, поручио је пуковник Карапанџин.

Према речима др Јасмине Николић, наша је дужност да наставимо традицију обележавања победе над фашизмом, „победе која је отворила ново цивилизацијско поглавље у историји“.

- Памћење настаје у времену и пролази с њим. Монографијом и изложбом Историјски архив Пожаревац даје допринос чувању сећања на рат и подвиге ослободилаца и учвршћивању антифашизма као дубоког опредељења за мир и слободу, рекла је директорка те установе.

Др Маријана Мраовић је навела да је замисао пројекта била представљање јавности теме из локалне историје Пожаревца у Другом светском рату, с акцентом на избегличко и просветно питање. Да је сваки део монографије на највишем научном нивоу и изузетно добро поткрепљен необјављеном архивском грађом и навођењем бројне релевантне историографске литературе поручио је др Зоран Јањетовић, а Слободанка Цветковић напоменула је да свака архивска изложба има двоструку функцију – одговор науке на постављену истраживачку тему и скретање пажње на архиве, њихов значај и богатство које чувају.

Изложба је тематски подељена на три целине – „Србија и Пожаревачки округ под немачком окупацијом од 1941. до 1944“, „Избеглице и пресељеници у Србији и Пожаревачком округу од 1941. до 1944“ и „Пожаревац и његове школе у периоду немачке окупације“. Поставка представља посебан облик комуникације која у сећање делимично враћа ужас људских патњи, огромних страдања и пожртвоване борбе за очување основних хуманих вредности.
У данашњој свечаности учествовао је и Ансамбл Лирика.

Изложба ће бити отворена до 7. маја у Малој галерији Дома Војске.
Email