27.01.2016


Одржана промоција издања Удружења ветерана војнообавештајних служби Србије У Атријуму Дома Војске Србије данас су промовисана два издања Удружења ветерана војнообавештајних служби Србије – „Метода ефикасније процене борбене ситуације“ проф. др Владимира Шепеца и „Српско-енглески обавештајно-безбедносни појмовник“ Драгана Ђукића.
 
На промоцији су говорили генерал-пуковник у пензији проф. др Бранко Крга, пуковник у пензији проф. др Зоран Крсмановић, амбасадор и пуковник у пензији Томислав Ђурин, пуковник проф. др Милан Опачић и аутори.
 
Професор Крга рекао је да је за објављивање књиге увек потребномного напора и „потрошених нерава“. Стога је, пре свега, честитао ауторима Шепецу и Ђукићу.
 
- „Метода ефикасније процене борбене ситуације“ се свакако може користити у свим техничким ситуацијама војске, али због наведених квалитета може да буде занимљива и ширем кругу читалаца. И „Српско-енглески обавештајно-безебедносни појмовник“, осим припадницима службе, осталих делова система одбране и безбедности, као и војних и цивилних образовних институција, такође  може да привуче остатак читалачке публике. Оба издања треба да буду подстицај за нас остале да се прихватимо сличних обавеза и да понешто напишемо, јер много тога треба забележити за будуће генерације, рекао је генерал у пензији.
 
Говорећи о књизи професора Шепеца, професор Крсмановић истакао је да је реч о „теоријско-емпиријском истраживању проблема значајног за теорију војних наука и за праксу војне и полицијске делатности у области војних и безбедносних наука уопште“, а аутор је у обраћању присутнима излагао мотиве, циљеве, разлоге и вољу да напише то значајно дело.
 
Да је „Српско-енглески обавештајно-безебедносни појмовник“ дело преко потребно свима који комуницирају са странцима, као и за сарадњу и комуникацију служби, истакао је амбасадор и пуковник у пензији Томислав Ђурин. Професор Опачић сматра да је то дело био изузетно тежак и провокативан подухват аутора и саветовао га да напише и друго, допунско издање.
 
Драган Ђукић рекао је да га је пре свега мотивисало „сопствено језичко саплитање“ да напише појмовник, као и жеља да прикаже све елементе обавештајног циклуса.
 
Email