О Галерији Дома Војске СрбијеИзлагачка делатност Галерије Дома Војске Србије има дугу традицију. Утемељена је још 1945. године, на иницијативу Бранка Шотре, првог послератног руководиоца те установе, познатог ликовног ствараоца и оснивача Факултета примењене уметности у Београду. У Галерији је до сада организовано више од петсто изложби еминентних домаћих и страних ликовних стваралаца. Својевремено је одржано и осам квадријенала на тему „НОБ у делима ликовних уметника” и више тематских изложби „Војска у делима ликовних уметника”.
Velika galerija Doma Vojske Srbije Од 1953. године изложбе се организују у галеријском простору који је данас познат као Велика галерија, а 2011. године уређена је и Мала галерија, у којој се реализују пратећи програми изложби у Великој галерији, ауторске и групне изложбе ликовних стваралаца и изложбе фотографија из архиве Медија центра „Одбрана”.
 
Новим излагачким концептом, који се примењује од 2011. године, у Галерији се организују репрезентативне изложбе у сарадњи са музејима, галеријама, задужбинама, легатима и другим институцијама Србије. Изложбе су наишле на изванредан пријем ликовне публике и повратиле углед који је галерија некада имала.
 
Своје богате ликовне и историјске збирке у Галерији Дома Војске Србије представили су: Галерија слика „Сава Шумановић” Шид, Галерија Матице српске Нови Сад, Војни музеј, Војни архив, Уметничка галерија „Надежда Петровић” Чачак, Задужбина „Момчило Момо Капор”, Спомен-збирка Павла Бељанског Нови Сад, Историјски архив Пожаревац, Историјски архив Града Новог Сада, Модерна галерија Центра за културу Лазаревац, Културни центар Нови Пазар, Историјски музеј Србије, Градски музеј Вршац, Градски музеј Суботице, Музеј наивне и маргиналне уметности Јагодина, Музеј наивне уметности „Илијанум”, Атеље 61- Поклон збирка Рајка Мамузића, Народни музеји из Зрењанина, Ниша, Пожаревца, Крушевца, Прокупља, Дом Јеврема Грујића и колекционари Драгољуб Милићевић и Ђура Поповић.
 
У претходних 70 година, од када постоји изложбени простор Дома Војске Србије, организовано је више од 700 изложби. Изложбе и бројне пратеће програме у протеклих пет година видело је више од 300.000 посетилаца, што Галерију Дома Војске Србије сврстава у ред најпосећенијих у Београду.
 
Галерија Дома Војске Србије Медија центра „Одбрана” чланица је Музејског друштва Србије и ИКОМ-а.
 
Контакти Галерије Дома Војске Србије
 
Начелник галерије ДВС
Тел: 011/3234-712
И-мејл: domvs@odbrana.mod.gov.rs
 
 
РАДНО ВРЕМЕ ГАЛЕРИЈЕ
 
уторак–субота
од 11.00 до 19.00 часова
 
недеља–понедељак
Галерија не ради
 
Email