14.11.2023


Обележена десетогодишњица обнове верске службе у Војсци СрбијеПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и Његовом светошћу патријархом српским господином Порфиријем, присуствовао је вечерас свечаној академији поводом обележавања десетогодишњице обнове верске службе у Војсци Србије, у београдском Дому Војске.Министар одбране, том приликом, доделио је на предлог начелника Генералштаба војне спомен-медаље за допринос систему одбране најзаслужнијим верским службеницима поводом 12. новембра - Дана верске службе.

Говорећи о значају и историјату верске службе, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић обраћајући се присутнима, истакао је да је  верска служба у Војсци Србије утемељена на Закону о Војсци Србије.
 


- Овим Законом омогућено је елементарно људско право, слобода исповедања вере припадника наше војске, а прописивањем Уредбе о вршењу верске службе у Војсци Србије 2011. године, омогућено је практиковање вере унутар војне организације. Историја обновљене верске службе у Војсци Србије почиње 1. августа 2013. године када су у структуре Министарства одбране и Војске Србије ступили први војни свештеници, имам и капелан, започевши своју духовну службу - рекао је генерал Иришкић.

Он је подсетио да се почеци верске службе у нашој војсци везују за вршење верске службе у Војсци Кнежевине Србије, која је у свом саставу имала и одређен број војних имама и војних рабина, који су своје дужности вршили потпуно равноправно као и православни војни свештеници, а право на своја духовна лица имале су све признате цркве и верске заједнице.Свечаној академији присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, шеф Кабинета потпредседника Владе Жарко Мићин, начелник Војног кабинета председника Републике Србије бригадни генерал Предраг Краљевић, представници верских заједница и бројни гости.

Дан верске службе - 12. новембар, празнује се у спомен на 1839. годину, када је први пут дефинисано вршење верске службе у војсци, доношењем Војног закона у Војсци Кнежевине Србије
 
Email