13.11.2023


Свечаном академијом обележен јубилеј 75 година Војнофилмског центра „Застава филм“Свечана академија поводом јубилеја 75 година постојања и рада Војнофилмског центра „Застава филм” Управе за односе са јавношћу Министарства одбране одржана је вечерас у Дому Војске Србије у Београду.Поводом значајног јубилеја, потпредседнику Владе и министру одбране Милошу Вучевићу за свесрдну подршку и допринос развоју војне кинематографије додељена је плакета “Застава филма”, коју је у име министра примио државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић.


 
Плакета “Застава филма” додељена је Војсци Србије, коју је директор Војнофилмског центра пуковник Горан Иконић уручио начелнику Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба бригадном генералу Мухарему Фазлићу. Плакете су додељене и емисији „Дозволите...“ РТС, Југословенској кинотеци и Филмским новостима.


 
Обраћајући се окупљенима, директор Војнофилмског центра „Застава филм“ пуковник Иконић истакао је да 75 година постојања и рада јесте за понос, јер је управо та филмска кућа чувар филмске уметности и свих оних традиционалних вредности које су непролазне и овенчане духовним и културним наслеђем предака.
 
- Застава филм седам и по деценија бележи историју наше војске и државе, сведочи многе важне догађаје и својим делима промовише Војску Србије, културу, традицију и уметност свога народа и земље. Са поносом и захвалношћу сећамо се свих наших претходника који су оставили неизбрисив траг на историјском путу „Застава филма“. Поносни смо и на сва она сјајна имена југословенске и српске кинематографије која су прошла и сада пролазе кроз нашу кућу чинећи је још већом и успешнијом – истакао је директор “Застава филма”.


 
Према његовим речима, филмски архив те куће драгуљ је српске кинематографије.

- Бројке преточене у хиљаде километара филмске траке, више од 2.000 филмова, десетине хиљада различитих видео записа које су стварале генерације филмских посленика, саме по себи говоре о раду и значају ове куће. Надамо се да сте сви ви бар једном имали нашу подршку и препознали значај филма било да је реч о обуци, историјском догађају, промотивној кампањи или неком војничком јубилеју – рекао је пуковник Иконић и подсетио на освојена бројна признања и учешћа на филмским фестивалима широм света уједно се захваливши Министарству одбране и Управи за односе са јавношћу на подршци.
 
За успешну сарадњу и допринос у афирмацији и јавном промовисању војне кинематографије, додељене су захвалнице установама образовања и културе, као и филмским фестивалима. Гости вечерашње свечаности били су у прилици да погледају и пројекцију филма „Чувари сећања“ посвећеном седам и по деценија рада „Застава филм“, као и изложбену поставку „75 година Застава филма“ коју су чиниле фотографије најзначајнијих филмова који су обележили историју те куће. Уметнички део програма обележио је наступ Мешовитог хора Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Уметничког ансамбла „Уна Сага Сербика“.
 
Свечаној академији присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић, пријатељи те војнофилмске куће, као и некадашњи припадници и гости из културног и јавног живота.
Email