01.09.2023


Изашао је нови број „Одбране”Септембарски број магазина „Одбрана” отварамо прегледом најзначајнијих активности Министарства одбране и Војске Србије током августа. Наш саговорник у РАЗГОВОРУ С ПОВОДОМ је викарни епископ липљански и војни Доситеј (Радивојевић) Хиландарац. Бившем официру искуство живота по правилима војне хијерархије помогло је да му искушенички стаж у Хиландару траје краће него што то обично бива, али и да недавно, након готово две деценије живота у највећој српској светињи, буде постављен за архијереја Српске православне цркве задуженог за Војску.

СТАЈНУ ТАЧКУ посветили смо предстојећем 11. Међународном сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2023” и листи „Глобалне ватрене моћи” (Глобал Фирепоwер лист – ГФП), у оквиру које се од 2006. рангирају земље према њиховој способности за вођење конвенционалног рата. Наша земља тренутно заузима 58. место и водећу позицију у односу на државе настале распадом бивше Југославије.

Изузетно богата темама је рубрика СИСТЕМ. Обишли смо припаднике Мешовите артиљеријске бригаде из Ниша уочи Дана јединице и Дана артиљерије, посетили Центар за обуку логистике и Центар АБХО у Крушевцу, Војни комплекс „Пескови”, сазнали како је протекла селекција кадета ВА и резервних официра авијације, кандидата за пилоте.

О припадницима 310. инжињеријског батаљона из Прокупља писали смо више пута због подвига које су чинили помажући становништву у несрећи. Старији водник прве класе Петар Илић и десетар Бобан Радосављевић дописали су још једну блиставу страницу хуманости када су 18. јула спасили живот утопљенику у реци Топлици.

У рубрици ГЛОБАЛНО циљна раван нам је био свемир. Он је одавно постао поље надметања сила, али савремена трка за овај простор има нешто другачије циљеве него пре 60 година – сада се говори о насељавању, експлоатацији.
Доносимо и више текстовима из рубрике КУЛТУРА.Представили смо Уметнички ансамбл МО „Станислав Бинички”, који је у саставу Управе за односе са јавношћу, поводом њиховог дана. Присетили се књижевника, преводиоца и академика Давида Албахарија, који нас је недавно напустио, и из једног раније објављеног интервјуа подсетили се шта се крије иза мрака, зида и снега у његовим делима. Ново читање историје открива књига Бисмарцк’с Wар: Тхе Францо-Пруссиан Wар анд Тхе Макинг оф Модерн Еуропе, коју потписује Рејчел Крастил. То је незаобилазно штиво за оне који желе да сазнају како се ратом обликовала Европа – од првог до последњег откуцаја рата.

У овом броју магазина доносимо и већи број конкурса.

 
Email