Магазин ОДБРАНА

Магазин ОДБРАНА је гласило Министарства одбране које излази од 1. октобра 2005. године. Оснивач магазина је Управа за односе с јавношћу, а издавач Медија центар "Одбрана".

Основни задатак ОДБРАНЕ је да информише припаднике Министарства одбране и Војске Србије, запослене у свим осталим елементима система одбране и најширу домаћу и инострану јавност о свим актуелним питањима о одбрани земље.

ОДБРАНА наставља традицију војне штампе у Србији дугу 137. године. Прво званично гласило српске војске био је лист "Ратник", чији је први број изашао 24. јануара 1879. године и тог датума обележава се Дан Медија центра "Одбрана".

"Ратник" је покренуо генералштабни потпуковник Јован Мишковић, министар војни, потоњи генерал и начелник Главног генералштаба, члан Српског ученог друштва и председник Српске академије наука. У наредби о покретању „Ратника“ он је, наглашавајући значај војне штампе, указао да је „војска без свога листа као човек без говора”.

Истина, „Ратник” није први војни лист у Србији. То почасно место припада „Војину”, првом војностручном гласилу у Србији и на Балкану. Власник и уредник „Војина“ био је Јован Драгашевић, који је био и први уредник „Ратника”.

Уредници „Ратника”, који је са прекидима за време Балканских и Првог светског рата излазио до 1941. године, били су најзнаменитији војни теоретичари, мислиоци и војсковође српске војске: војводе Живојин Мишић и Степа Степановић, ђенерали Јован Драгашевић, Божидар Јанковић, Милош Васић и многи други.

Крајем 19. и почетком 20. века у Србији је излазио низ војних листова под окриљем Министарства војног или као приватна издања. Ту су "Војска" (излазила од 1903. до 1907), "Српска Војска" (1908-1913), "Ратни дневник" (1914-1918), "Војнички гласник" (1919-1941)...

Други светски рат је неминовно довео до гашења предратних војних листова. Централно војно-политичко гласило у НОР-у, било је „Билтен Врховног штаба”. Излазила је и „Борба“ и повремено листови команди и јединица.

Једна од најсветлијих страница у истори војне штампе у Србије је покретање илустрованог војног листа „Фронт” почетком 1945. године. У јесен исте године покренута је и „Народна армија“, која ће се после готово пет деценија континуираног излажења, заједно са „Фронтом”, утопити у нови лист „Војска” маја 1992. године.

„Војска” ће као основно издање истоименог Новинско-издавачког центра, од првог броја па у наредних 13 година, колико је под тим именом трајала, испратити све најзначајније догађаје у држави и војсци. Један од најдраматичнијих, свакако је деловање у условима агресије Натоа на СРЈ. У ратним условима редакција је штампала 40 ратних бројева, као својеврсно сведочанство о одбрани и отпору.

Одлуком министра одбране Србије и Црне Горе „Војска“ је, после 710 бројева престала да излази 8. септембра 2005. године. Истом одлуком покренута је „Одбрана“ и отворено још једно поглавље у историји војне штампе.

Традиције „Ратника“, „Фронта“, „Народне армије“ и „Војске“ наставља Медија центар „Одбрана“ и истоимени двонедељник Министарства одбране.

Од 2006. године ОДБРАНА је чланица Европског удружења војних новинара (ЕМПА), а 31. Конгрес те асоцијације одржан је у Београду 2010. године.

Email