О намаМедија центар „Одбрана” је специјализована војна установа Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије која извршава задатке у оквиру новинско-информативне и издавачке делатности и организације догађаја у згради Дома Војске Србије.
 
Центар је формиран почетком 2010. године, у оквиру реорганизације Министарства одбране. У том процесу објединио је све делатности и задатке некадашњег Новинског центра „Одбрана”, Војноиздавачког завода и Централног дома Војске Србије.
 


Седиште Медија центра „Одбрана” налази се у згради Дома Војске Србије, некадашњем Ратничком дому. Зграда је од 1984, одлуком Скупштине града Београда, проглашена за културно добро. После Другог светског рата Ратнички дом је постао Дом ЈНА, а касније је мењао називе у складу са променом назива војске. Данас је то Дом Војске Србије, у којем постоје могућности за организовање различитих догађаја за потребе Министарства одбране, Војске Србије, Медија центра „Одбрана” и других корисника.
 
Од свог настанка овај објекат је имао карактер друштвеног дома и културне институције. Данас се у њему налазе и седишта Удружења војних пензионера Србије, Савеза резервних војних старешина Србије, Савеза потомака ратника Србије 1912–1920. године, Удружења породица палих бораца ратова од 1990. године Србије и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”.
 
Новинско-информативна делатност установе обухвата издавање магазина „Одбрана” и уређивање веб портала Медија центра „Одбрана”. Одбрана наставља традиције „Ратника”, првог званичног војног гласила у Србији, који је почео да излази 24. јануара 1879. године. Тај дан обележава се као Дан Медија центра „Одбрана”.
 
Такође, Медија центра „Одбрана” баштини дугу традицију издавачке делатности. Од 1945. године, када је формиран Војноиздавачки завод, до данас бележи готово неколико хиљада објављених наслова. Обухвата издавање војностручне, наставнообразовне и публицистичке литературе, каталога и брошура.
 
Капацитете који нису ангажовани за извршавање основних делатности Медија центар „Одбрана” користи за пружање услуга корисницима ван Министарства одбране по комерцијалним условима.
 
Email