17.01.2023


Промоција књиге „Чувари народног здравља у Нишу у рату и миру 1878–1941“Вечерас је у Светосавском дому нишке Епархије одржана промоција монографије Славице Поповић Филиповић „Чувари народног здравља у Нишу у рату и миру 1878–1941“ којој су присуствовали припадници Војне болнице Ниш на челу са управником пуковником др Вељком Милићем, старешине и војници нишког гарнизона, представници удружења војних пензионера и борачких организација, потомци медицинских радника Војне болнице, грађани Ниша и други гости. На промоцији монографије, која је организована поводом предстојећег јубилеја -145 година постојања Војне болнице Ниш говорили су управник Војне болнице Ниш пуковник др Вељко Милић, уредница издања из Медија центра „Одбрана“ Мирјана Сандић, рецензент књиге пуковник др Небојша Ђенић и бригадни генерал у пензији доцент др Вељко Тодоровић.

Уредница Мирјана Сандић је у свом излагању изразила задовољство што је ауторка за издавача овог капиталног дела одабрала Медија центар „Одбрана” који има дугу традицију још од првих војних књига насталих пре више од два века. „ Прошао је скоро век и по од формирања Велике нишке војне Болнице, претече данашње Војне болнице Ниш -рекла је Мирјана Сандић - Овај јубилеј заслужује да буде уписан златним словима, а  једно од тих златних слова је и књига која је данас пред нама. Ово је прича о људима који су бринули о народном здрављу, у осиромашеној Србији, током ослободилачких ратова које је водила у периоду од 1878. до 1941. године. Више од 150 биографија објављених у књизи су приче за себе, али им је заједничка посвећеност санитетских официра у лечењу војника и становништва. Шта ову књигу чини капиталним делом? Књига је настала као резултат дводеценијског истраживања, на путу од Аустралије и Новог Зеланда до Србије, у обиласку архива, музеја, библиотека и потомака учесника међународних мисија из Првог светског рата. Ауторка се није бавила анализом полуистина, већ истраживањем, што представља посебну вредност овог дела. Књигу употпуњује више од две стотине старих фотографија (највећим делом добијених од потомака), као и оригинална документа, дневничке белешке из лекарске праксе ратних и поратних дана“.

Ауторка Славица Поповић Филиповић је у свом поздравном писму нагласила да здравствени радници Војне болнице показују да медицина има и мисију универзалног хуманизма и здравствене дипломатије. „Моје дугогодишње истраживање биће оправдано ако монографија добије своје место међу насловима посвећеним очувању културе сећања српске научне традиције. Захваљујем се свим сарадницима у издавању монографије, посебно на подршци др Вељку Тодоровићу, рецензији др Небојше Ђенића, координацији др Вељка Милића и Миле Недељковић, и издавачима из Меидја центра Одбрана на челу са Биљаном Пашић и Гораном Јањићем, уредницом Мирјаном Сандић и екипом у саставу Оливера Синадиновић, Наташа Николић и Слађана Грба“ - поручила је са Новог Зеланда Славица Поповић Филиповић.
Војна болница Ниш, током 145 година постојања, део је историјског наслеђа српског војног санитета који се темељи на традицији многих генерација. Традицију болнице исписали су бројни великани српског војног санитета и страни санитетски официри, апотекари, медицинари, медицинске сестре, болничари, комесари, писари, хуманисти чије су животне приче исписане на страницама Монографије. Рецензент др Небојша Ђенић подвлачи да ауторка исписује околности пионирских дана у развоју санитета у новоослобођеним крајевима после вишевековне турске окупације. „Она је с посебним пијететом обрадила истакнуте личности у нишком здравству и шире у српској медицини, које су обележиле читаву једну епоху. Користећи принципе истраживања заснованог на доказима, ауторка обележава све доступне стручне, научне и друге историјске изворе. Препоручујем грађанима Србије да читају ову монографију, јер ће увидети колико је она заправо узбудљива и у којој мери изазива дивљење за све оно што су здравствени радници и хуманисти учинили.“ - закључио је пуковник др Небојша Ђенић.

Бригадни генерал у пензији доцент др Вељко Тодоровић је истакао да је главни мотив Славице Поповић Филиповић био да у монографији на објективан, непристрасан и аналитичан начин, на основу изворних докумената и научних доказа, осветли и протумачи догађаје и напише књигу о Војној болници у Нишу и нишком здравству. „ Књига има диван и едукативан наслов „Чувари народног здравља у Нишу у рату и миру“, који је информативан, али изражава и један аксиом у медицини, то јест, подсећа нас на изузетну важност очувања и унапређења здравља, а не само на лечење болесних и повређених - рекао је др Тодоровић – Монографија ће бити од велике користи историчарима, лекарима, студентима медицине, официрима и професионалним војницима, као и широј читалачкој публици, посебно са подручја града Ниша и шире околине. Уверен сам да ауторка у догледној будућности треба да буде предложена за неко од високих друштвених признања града Ниша у државе Србије и предлажем да се та иницијатива званично покрене“.
 
Email