30.06.2022


Обележавање педесет година прве борбене употрбе војне полиције и противтерористичке акције ,,Радуша“



У Атријуму Дома Војске Србије, у организацији Удружења ветерана војне полиције Србије, данас је обележено педесет година од противтерористичке акције „Радуша“ и првих борбених употреба војне полиције.
 
Пуковник др Миљан Милкић виши научни сарадник Института за стратегијска истраживања дао је историјиски осврт на акцију „Радуша“ која се одиграла 1972. године и том приликом истакао да су активности терориста представљале кулминацију лоших односа и отворене политичке побуне хрватске комунистичке елите, која је сматрала да је хрватски народ угрожен у Југославији, а да та угроженост долази пре свега од тзв. „великосрпске хегемоније“, коју су, наводно, спроводили српски комунисти.

– Припадници проусташке организације „Хрватско револуционарно братство“, организовани у оквиру деветнаесточлане терористичке групе „Феникс“, прешли су аустријско-југословенску границу око 13.00 часова 20. јуна 1972. године у близини села Мута. Након што су непримећено ушли у Југославију, терористи су тек 24. јуна, око 23.00 часа постали предмет пажње безбедносних структура СФРЈ.
Први сукоб терориста одиграо се са групом војне полиције, коју је предводио капетан прве класе Милош Поповић. Он је са својим групом око 09.30 часова 26. јуна сустигао терористичку групу. У овом сукобу погинули су командир чете Поповић и војник Бранко Блечић.

После наведеног сукоба са војном полицијом, терористи су одлучили да наставе покрет у правцу планине Вран, где се одиграо други сукоб након кога се терористичка група поделила. Од групе су се одмах одвојили и кренули у појединачни пробој тројица терориста, од којих је један ухваћен 29. јуна, други је ухваћен 02. јула, док је трећи терориста истог дана, дакле 02. јула, убијен. Преосталих 11 терориста поделило се у две групе, које више нису имале међусобну везу. Последњи терориста ухваћен је 28. јула чиме је операција „Радуша“, формално била завршена.
Према доступним подацима, током целокупне акције уништавања терористичке групе, на страни југословенских органа безбедности погинуло је 13 особа, рекао је пуковник Милкић.

Томислав Перић, командир чете Војне полиције ангажован у саставу резерве током операције „Радуша“ дао је лично виђење акције одигране током јуна и јула 1972. године.

Драгољуб Јевђовић истакао је да, иако је одлука да се формирају батаљони војне полиције донесена пре ових догађаја, акција „Радуша“ утицала је да се та одлука делимично ревидира и другачије постави употреба и тактика војне полиције у противтерористичким дејствима.

– Ангажовање и дејство чете војне полиције Сарајевске армијске области и сви проблеми и слабости који су тада испољени били су „окидач“ да се начине неке значајне промене које ће од војне полиције начинити једну од најспособнијих и најефикаснијих формација прво ЈНА, потом Војске Југославије, Војске Државне заједнице Србије и Црне Горе и данас Војске Србије, рекао је Драгољуб Јевђовић.
Email