14.09.2021


Представљена монографија „Чувари историје – од Кајмакчалана до Битоља“У Дому Војске представљена је монографија „Чувари историје – од Кајмакчалана до Битоља“ аутора Љиљане Танасијевић. На готово 1000 страница луксузног издања научној и стручној јавности, многобројним непознатим љубитељима историје, али и потомцима погинулих хероја у Првом светском рату, представљено је више од 600 споменика српских бораца за слободу отаџбине који су, након пробоја Солунског фронта, својим телима „поплочали“ победоносни пут српске војске ка отаџбини. Књига је плод вишегодишњег упорног истраживачког, најпре теренског, а затим и архивског рада ауторке која је, тако, од заборава отргла свако име и презиме јунака који су свој живот дали у борбама на подручју између Битоља и Кајмакчалана.

Током свог истраживања на једном од многих подручја, заливених српском крвљу,  које је данас у оквиру Северне Македоније, ауторка је, уз несебичну помоћ мештана, обилазила српска гробља, снимала, записивала и неретко откривала заборављене споменике и спомен обележја зарасла у жбуња, трње, траву... Представљено је свако, па и најмање, српско војничко гробље са готово 60 локација на подручју између Битоља и Кајмакчалана, за вечност је остало више од 1 200 фотографија, у боји и црно белих, које ће, с обзиром на разорну силу времена и пословичну немарност државе Србије према историјским и споменицима културе, у будућности остати једини траг о херојству српске војске у њеним напорима да, после четири сурове ратне године, напаћеној отаџбини поврати слободу. Често је било потребно проверити неко име, допунити неки споменички натпис. Следили су сати и дани рада и трагања у бројним архивима, посебно у Архиву Југославије и Војном архиву, листање страница и страница службених и војних листова из „оног времена“, провере имена и презимена, година погибије.  

О необичном, свакако узвишеном и историјски драгоценом истраживачком подухвату, представљеном у књизи Љиљане Танасијевић говорили су др Милан Терзић, директор Архива Југославије, др Маријана Мраовић начелник у Војном архиву, др Ненад Лајбеншпергер историчар у Републичком заводу за заштиту споменика културе, професор Хаџи Сретен Цветојевић и ауторка.        
 
Email