05.11.2019


Режирана трагедија генерала Новака ЂукићаНа промоцији књиге „Тузланска капија - режирана трагедија“ аутора Илије Бранковића, у Свечаној сали Дома Војске, могло се чути да то дело "на аргументован, недвосмилен и чињеницама поткрепљен начин", побија пресуду Суда Босне и Херцеговине који је, за трагичан догађај на Тузланском тргу капија од 25. маја 1995. године, када је наводно од минобацачке гранате калибра 130 милиметара, погинула 71 особа, а рањено више од 180 људи, осудио команданта Војске Републике Српске генерала Новака Ђукића, најпре на 25, а затим на 20 година затовора.

            О књизи су говорили рецензенти генерал - потпуковник Петар Шкрбић и генерал -мајор Видосав Ковачевић, адвокат Милорад Константиновић и аутор књиге Илија Бранковић. Сви они потврдили су тезе изнете у књизи, по којима тог дана на месту поменутом у оптужници није експлодирала минобацачка граната, већ се ради о терористичком акту и експлозији подметнутог експлозива, активираног даљинским управљачем. Таква тврдња у књизи је, истакли су говорници, доказана научним чињеницама о природи експлозије, ранама повређених особа и месту на којима су нађена тела погинулих.

            О "нелогичностима самог судског процеса" говорио је представник адвокатског тима, који је истакао да Суд БиХ ни данас, 24 године после безумног чина у коме су страдали цивили на једном од тузланских тргова, не пристаје на обнову процеса, не уважава аргументе више домаћих и страних независних вештака и експерата и не доводи у сумњу, по свему лажно и недоказано мишљење вештака тужилаштва Берка Зечевића.   

            Тим за одбрану генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића и овом промоцијом књиге „Тузланска капија - режирана трагедија“  генерала у пензији Илије Бранковића, жели да на још један начин анимира јавност у Републици Србији, али и у Србији, како би некадашњи командант Војске Републике Српске, најзад, дочекао правду. То је важно тим пре, могло се чути на промоцији - јер резултати свих експертских тимова, презентовани у књизи, потврђују да је процес против Новака Ђукића политички мотивисан и диригован, како би прикрио стварне чињенице о моделу по којем су почињени многи злочини у Босни и Херцеговини током рата, од Маркала, Улице Васе Мискина и других, када су за погибију, углавном муслиманског живља, без аргумената и чињеница, окривљени припадници Војске Републике Српске. 
 
Email