17.07.2019


Отворена изложба „Црногорске ведуте“ у Дому Војске СрбијеУ Малој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба слика Бранка Васиљевића „Црногорске ведуте”, која представља избор од 27 слика са мотивима из Црне Горе, на којима преовлађују морски и брдски мотиви.
 
Изложбу је отворила историчарка уметности и новинарка Маја Живановић. Она је нагласила да Васиљевић слика све оне скривене драгуље Црне Горе, који пролазнику најчешће промакну, те додала да су ове слике пуне светла и складне, док им колорит који плени, без обзира да ли су мирни или узбуркани предели сликани, даје посебну драж.
 
Сликар Бранко Васиљевић најпре се захвалио присутним посетиоцима у Малој галерији Дома Војске Србије, те поручио да као потпуковник у пензији, пре неколико деценија није ни помишљао да ће се једног дана бавити сликањем. Описујући своје одрастање које није имало никаквих додирних тачака са сликарством, он је описао и моменат када га је сликар Ненад Жилић у Паризу охрабрио да почне да слика. Васиљевић је нагласио да му је тај моменат променио живот из корена, те да је сликање постало његова свакодневница у којој једва чека шта ће бити сутра и које ће мотиве и на какав начин стварати на сликарском платну.
 
Бранко Васиљевић, познатији као Василије из Винаца, доживљава Црну Гору као неодољиви шарм испреплетаних облика боја и мириса. Колекцију од четрдесет мотива осликао је у једном даху пролећа 2018. године. У овом периоду сликар је најрадије мешао ултрамарин и церулеум плаву са сивом, односно црном и белом бојом, било да је осликавао облаке или воду. Наглашена употреба сиве иначе је препознатљив Васиљеићев рукопис.

Слике је реализовао пастуозним наносима. Сликање започиње широком четком, решавајући валерске вредности, потом ужим четкама и шпахтлицом, у палети привилегује сиву, а као локалитет најчешће слика Ријеку Црнојевића. Драматичност на сликама постиже ковитлањем облака уз употребу тамнијег колорита.
 
Сликарска радозналост водила је овог уметника ка различитим техникама, приказивао је различите теме, што му омогућава да се представи на различите начине, остављајући упитаност и највећи изазов – како ће његово сликање изгледати у неком наредном периоду.
 
На отварању изложбе  наступили су и млади музичари, сопран Миљана Радиновић и пијаниста Јанко Васиљевић.

Изложбу „Црногорске ведуте“ публика може погледати до 31. јула у Малој галерији Дома Војске Србије.


 
Email