21.12.2018


Промоција зборника "Жене, мир и безбедност"



 У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је промовисан зборник радова „Жене, мир и безбедност, родна анализа 2010 – 2015“ у издању Медија центра ”Одбрана”.

Ово дело војне литературе део је егзактних истраживања некадашњих чланица Аналитичке групе Министарства одбране и Војске Србије и представља својеврстан преглед методолошких искустава и практичних резултата примене родне анализе у вези са спровођењем Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност у Републици Србији (2010-2015). Резолуција, која је усвојена 31. октобра 2000. године, посебно наглашава последице оружаних сукоба на жене и девојке и важност улоге жена у изградњи мира и постконфликтном опоравку земље.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и некадашњи председник Политичког савета Владе за спровођење НАП-а, Зоран Ђорђевић, на свечаном отварању захвалио се на позиву и присећајући се првих тренутака када је оформљена Аналитичка група, рекао да зборник представља резултат дугогодишњег рада и да пружа основу за наредна истраживања за која се нада да ће се наставити у истом духу.

- Увек ће бити ту да подржим рад који је искрен и из срца. Људи у војсци, мушка популација подржава овакве подухвате. Положај жена у војсци је далеко од задовољавајућег али у годинама испред нас види се простор за напредак и верујем да ће ново руководство то препознати. Треба најбољи људи да раде најбоље ствари, да се своди на ефикасност обављања посла и да не говоримо о мушкарцу или жени, већ о човеку, рекао је минстар Ђорђевић. Саветница за родну равноправност у Министарству одбране и директорка Дирекције за европске интеграције и управљње пројкетима, пуковник др Катарина Штрбац, на промоцији је рекла да живећи живот жене у униформи посебно је радује објављивање овог зборника.

- Ниједна жена није заслужила да буде мање цењена и вреднована само зато што је жена, изјавила је пуковник Штрбац. Представила је књигу и сараднице, нагласивши да је свако од пет поглавља аутономно и ауторско дело. У тематском зборнику радова детаљно су, кроз пет поглавља, представљене методе и технике родне анализе, праћење и анализа рада институционалних тела и механизама родне равноправности, заступљеност жена у одлучивању, едукација о родној равноправности и заштита жена, као и значај и улога медија у остваривању циљева родне равноправности. Говорећи о делу, уредница овог зборника и ауторка првог поглавља др Биљана Стојковић, рекла је да је солидарност, љубав и међусобна подршка 24 официра и цивилних лица који су чинили ову квалитетну Аналитичку групу допринела реализацији овог зборника. Она је истакла да је први национални план у Републици Србији у области безбедности управо урађен за жене. Др Стојковић је нагласила да присутност жена у безбедносним структурама раније није била видиљива, али да су методе које су примењене и медијске кампање које руше стереотипе допринеле порасту броја прилога о женама у медијима као и константном повећању заступљености жена у Министарству одбране и Војсци Србије.

- Заступљеност жена у систему безбедности 2010. године износила је 27,40% жена и 72,60% мушкараца. Кад се ти показатељи упореде са подацима из 2017. године, види се повећање за 3,92% за протеклих седам година. У јуну месецу 2017. године 31,32% жена и 68,68% мушкараца било је запослено у Министарству одбране, МУП-у, БИА, Управи за извршење кривичних санкција МП, Управи Царина Министарства финансија и Сектору за безбедносну политику Министарства спољних послова. Када говоримо о руководећим местима, евидентно је повећање за 3% жена на руководећим и командним дужностима у систему безбедности за период од 2010. до 2017. године, истакла је уредница зборника Биљана Стојковић. Говорило се и о равноправности жена и мушкараца у полицији, унапређењу положаја жена у затворима, промени родних образаца у војсци, учешћу жена у мировним операцијама, студијским посетама, међународним конференцијама и бројним едукацијама.

Доцент др Ксенија Ђурић Атанасиевски која предаје комуникологију на Војној академији говорила је о великом интересовању девојака за упис у Војну академију, чак 42% девојака ове године. Жене су се показале и као најбоље у класи на промоцијама официра.

- Ниво родне равноправности битан је за очување мира у земљи и за смањење избијања ратних сукоба. Родна равноправност идентификована је као предиктор оружаних сукоба. Године 1931. није било ни упола могућности које жене данас имају, женски напори остају по страни и маргинализовани су. Заступљеност жена треба да буде повећена не само у униформама и школовању, већ се јавља неопходност да се жене данас налазе и на функцијама на којима се доносе одлуке о рату и миру, истакла је на крају промоције, научна саветница и рецензенткиња зборника др Зорица Мршевић. На промоцији су говориле и остале ауторке поглавља у зборнику, др Татјана Вишацки и Сања Савић. Модератор је била уредница књига у Медија центру “Одбрана“, мр Снежана Ђокић.
Email