02.11.2018


Изложба „Српска књижевност и велики рат“У Малој галерији Дома Војске отворена је изложба „Српска књижевност и велики рат“, аутора Олге Красић Марјановић и Марјана Маринковића, осмишљена да прикаже особености књижевне уметности у периоду од 1914. до 1918. године када су и живот и дела наших најзначајнијих стваралаца били обележени ратом, страдањима и неизрецивим хероизмом.

У име Медија центра „Одбрана“ госте је на отварању поздравила потпуковник Биљана Пашић и истакла да својим разгранатим активностима, па и организовањем бројних изложби у својим реномираним галеријама сведочи да се битке и ратови не добијају само оружјем, већ и културом, речју, пером, сликарском кичицом...
 
- О победама, херојима и њиховим подвизима, али и жртвама рата, страдањима и људским судбинама говоре и пишу књижевници, песници и други ствараоци. Ова изложба, отворена у сарадњи Медија центра "Одбрана" и Библиотеке града Београда доприноси тој особеној борби културних стваралаца да ратна страдања народа забележе за наредне генерације, остављајући тако неизбрисиве трагове у времену. То је тек једна у низу од двадесетак изложби којима смо током протекле четири године обележавали године Великог рата. Веома посећене су биле и промоције наших издања и представе приређиване уз нашем здању, поводом обележавања победа извојеваних током рата- рекла је потпуковник Пашић.
 
Изложба „Српска књижевност и велики рат“ подељена је у две целине. На првој је, на седамнаест дигитализованих плаката, представљено исто толико великих уметника, српских писаца који су у рату учествовали, као борци или као цивили који су прешли Албанију, изгубили домове и своје најмилије, или сведочили о времену у ком је рат одређивао и њихову судбину. Друга целина представља преглед оновремене српске књижевности у периодици која је, мање или више редовно, понекад и на махове, излазила у Србији, Хрватској, Грчкој и Француској у време Великог рата.
 
О изложби, која у Малој галерији Дома Војске траје до 30. новембра, говорили су директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков и коаутор поставке Марјан Маринковић.
             
 
Email