Број 91
Савремена торпеда и системи ракета-торпедо
Кичма флоте
Ако се зна да се у данашње време највећи број интерконтиненталних балистичких ракета налази на подморницама, добро сакривен у дубинама највећих светских океана, сасвим је јасно од коликог су значаја савремена торпеда и системи ракета-торпедо. У свету данас постоји велики варијетет различитих решења, при чему су значајне разлике у готово свим аспектима конструкције. То је у потпуној супротности са спољашњим изгледом, који се врло мало разликује код већине решења.
Број 91
Хеликоптер BELL UH-1
Још лети ХЈУИ
Хеликоптер Белл УХ-1, популарни „хјуи” или „ирокез”, није само икон хладног рата, већ један од ретких успешних и светски распрострањених конструкција западне хемисфере. Настао је у зору ере хеликоптера, доживео невиђену популарност и са бројним модификацијама и данас је у оперативној употреби многих земаља.
Број 91
Легендарно совјетско оруђе у југословенској војсци
Каћуша
Биле су легендарно оруђе совјетске артиљерије током Другог светског рата. Врло снажни ефекти плотуна „каћуша” оставили су дубок утисак на сваког, па и на припаднике Југословенске армије, који су желели да их имају у свом саставу. Међутим, у преговорима око робног кредита с СССР-ом, совјетски представници одбили су да на робну листу ставе вишецевне лансере ракета. „Каћуше”, које су касније стигле у ЈНА, служиле су само у вежбовне сврхе. Остао је сан о њима.
Email