Број 3
Контролисање страха
Број 3
Актуелности
Број 3
Потпуковник Ненад Булатовић, командант 63. падобранског батаљона
Живот под куполом
Много генерација прошло је испод падобранских купола. Свака је у ту заједничку кућу уградила своју циглу. Орден народног хероја, који краси ратну заставу падобранске јединице, није стечен у тренутку, једној бици или рату, већ је плод дугогодишњег рада, увежбавања, напорних маршева и падобранских скокова... А само једна генерација имала је част, привилегију и обавезу да у судбоносним тренуцима покаже шта може и уме.
Број 3
Догађаји
Број 3
72. извиђачко-диверзантски батаљон специјалне бригаде
Војници тихог корака
У временима када се територија и животи грађана бране оружјем, неко мора да преузме већи ризик. У таквим случајевима ризик није игра на срећу. Напротив. Посао се поверава најбољима. Људима који негују тиху и смртоносну вештину неприметне инфлитрације у противничке редове, способност вишенедељног преживљавања у непријатељској позадини до момента извршења задатка, хладнокрвност и прецизност. Иза њих некада остају ватра и рушевине, а некада само тишина. Резултат таквих акција противник осети тек онда, када је, углавном, касно за ефикасно реаговање.
Број 3
Специјална антитерористичка јединица МУП-а Републике Србије – САЈ
Кратка дефиниција силе
Од њих се очекује да буду први на линији одбране безбедности државе Србије и њених грађана. Од њих се тражи да преузму ризик и одговорност у ситуацијама када остали за то нису спремни. Спретни до елеганције, ефикасни до бруталности, припадници САЈ јесу ударна песница државе за обрачун са опасним појединцима, криминалним и терористичким групама.
Број 3
Сајт ветерана 63. падобранске
Сусрет прошлости и садашњости
Удружење ветерана некадашње 63. падобранске бригаде настало је 27. јуна 2007. и окупља више од 500 чланова, махом бивших припадника те елитне јединице. Има своју Интернет страницу ~www.63padobranska.com~ једноставног изгледа, без много опција за бирање и банера, што олакшава оријентацију посетиоцима глобалне мреже. Највећи број садржаја сајта односи се на војничке дане припадника некадашње Бригаде.
Број 3
Ветерана 63. бригаде у светој земљи
Падобранско братство
Најтиражније израелске дневне новине „Ма’арив” објавиле су 11. септембра текст под насловом „Падобранско братство” – „Сваког дана мноштво посетилаца долази на Муницијско брдо, меморијал бораца Израелских одбрамбених снага, који су пали током заузимања Старог Јерусалима у Шестодневном рату. За два дана ће на ово место доћи делегација каква га никада није посетила – ветерани 63. падобранске бригаде Војске Србије”.
Број 3
Специјалне падобранске јединице
Златни витезови
Падобрански тим америчке копнене војске Златни витезови – Голден Книгхтс у 2009. години обележава 50 година постојања и рада. Током бурне и богате историје, екипа се развијала и модернизовала, али и усавршавала за више падобранских специјалности. Данас има две такмичарске и две демонстрационе екипе. Осим тога, има и екипу која изводи тандем-скокове високог профила.
Број 3
Акција 173. ваздушнодесантне бригаде САД
Скок у Ирак
На почетку операције „Ирачка слобода”, 26. марта 2003, 173. ваздушнодесантна бригада Копнене војске САД скочила је на десантну просторију аеродрома Башур, на северу Ирака. Ретко је која падобранска операција у историји имала толико различитих тумачења – да је „највећа ваздушнодесантна операција после дана Д”, „највећи масовни борбени скок после Другог светског рата” и „највећа борбена ваздушнодесантна операција после Вијетнамског рата”, али поменута акција није била ништа од тога, сем да су се током ње први пут за десантирање падобранаца употребили транспортни авион Ц-17.
Број 3
Вести
Број 3
Вертикални ваздушни тунел
Увежбавање слободног пада
Проток ваздуха у вертикалном ваздушном тунелу усмерен је у вертикалном смеру. Користе се за увежбавање елемената падобранског скока који се дешава у фази слободног пада. Такви тунели омогућавају почетну обуку падобранаца у слободном паду без употребе ваздухоплова и падобрана, користећи само снагу ваздуха.
Број 3
Нови падобрани за америчку војску
У корак с временом
Брзина пропадања приликом употребе новог неуправљивог падобрана Т-11 је мања, просечно око 58,5 метара у секунди. Смањене су и осцилације које прате отварање. Повећана је носивост борбеног терета и равномернија фаза отварања. Нови управљиви падобран МЦ-6 има боље маневарске карактеристике од претходника, мањи динамички удар при отварању, мању вертикалну брзину и већу носивост.
Email