Број 6
Реч уредника
Број 6
Вести
Број 6
Саша Гацик, председник Удружења ветерана 63. падобранске бригаде
Падобранско братство
Пре двадесет година као војник учествовао је у првим борбеним дејствима 63. падобранске бригаде, био раме уз раме с најбољима, уверио се у храброст другова – сабораца. Страст према падобранству коју је тада препознао и данас живи несмањеном жестином.
Број 6
Вести
Број 6
72. извиђачко-диверзантски батаљон
Понос Војске Србије
Сваке године Команда Копнене војске посебно вреднује резултате јединица из свог састава ранга батаљона. Постигнућа свих оних који конкуришу за титулу најбољег пажљиво се одмеравају и упоређују. Извиђачко-диверзантски батаљон Специјалне бригаде био је најуспешнији у прошлој години.
Број 6
Ознаке Југословенских Падобранаца (1)
Говор симбола
Први знак падобранца састојао се од сребрног храстовог и ловоровог венца, с позлаћеном круном на врху, позлаћеним државним грбом на дну и позлаћеним орлом у слетању, који у канџама држи пушку. Круна на врху знака у хришћанству представља мучеништво и високу почаст, а уједно и тадашње друштвено-политичко уређење државе којој су падобранци припадали – краљевину.
Број 6
Заставник Драган Ћурчић Ћуре, инструктор падобранства прве класе
Најбољи, а вечито други
Падобранство је вештина која захтева од човека велико напрезање, умеће и способност. Самокритичност је добра особина, а сујета води ка повредама и ванредним догађајима. Да би неко постао врхунски падобранац, он не само да мора пуно да тренира, скаче и учи, већ и да сазри као човек – да буде свестан своје пролазности, свог незнања и слабости.
Број 6
Борбени скокови британских специјалаца
На багдадском небу
Када су команданти савезничких снага у Ираку схватили да је за операције заробљавања важних устаничких вођа и елиминацију радионица за производњу експлозивних направа у делу Багдада – Садр Ситију непрактично и неделотворно убацивање специјалних састава копном или хеликоптером, прибегли су провереном методу – падобранском десанту
Број 6
Забележено у killer elite
Јединица за непризнате акције
Књига британског новинара Мајкла Смита, специјализованог за писање о обавештајним темама, први је преглед двадесетпетогодишње историје до недавно потпуно тајне америчке јединице за специјалне операције познате као – „The Activity“
Број 6
Падобрански тим Сингапура
Црвени лавови
Чланови тима војног спортско-демонстративног падобранског тима бирају се из јединице командоса Копнене војске или из састава подводних диверзаната Морнарице, две најбоље и најцењеније јединице сингапурских оружаних снага. Њихови припадници једини имају обуку у скоковима на слободно и „крилом”.
Број 6
Јужнокорејске Фоке
Против сомалијских пирата
Јужнокорејски морнарички командоси успешно су 21. јануара извели препад на брод танкер за превоз хемикалија Самхо Џулри, који су шест дана раније отели сомалијски пирати у водама Аденског залива. Брод је власништво норвешке компаније и изнајмљен је јужнокорејској фирми, а иначе плови под малтешком заставом. Трећину посаде чине држављани Јужне Кореје.
Број 6
Управљиви – гпс транспортни падобрани
Помоћ у окружењу
Транспортним ГПС навођеним падобранима терет се може доставити на одговарајуће место, при чему авион не мора да прелети изнад десантне просторије. С одређене висине избаци се већа количина терета, а са земље се управља кретањем падобрана за који је прикачен. Таквим системом могуће је да терет скоро неопажено током ноћи пристигне јединици која је у окружењу.
Број 6
Светски падобрански шампионат и заливски куп Дубаи 2011
Куполе над пустињом и морем
У Уједињеним Арапским Емиратима, у Дубаију, од 5. до 17. јануара одржано је прво светско падобранско такмичење 2011. године – Светски падобрански шампионат и Заливски куп. Падобранци из 37 земаља такмичили су се у дисциплинама скокови на циљ, кенопи пајлотинг – управљање куполама високих перформанси, формацијски скокови – четворке и фристајл – слободни стил.
Број 6
ВДВ у ратној 1942. (3)
Пакао Вјазме
Највећа и најдужа ваздушнодесантна операција у историји трајала је шест месеци. Немци су морали да издвоје седам дивизија да би одговорили на њу. Четврти ваздушнодесантни корпус платио је високу цену – од 14.000 људи ангажованих у бици за Вјазму, имао је укупно 10.000 жртава.
Email