Број 29
Самоходна хаубица 122 мм Д-30/04 СОРА
Спој два добра система
Самоходна хаубица СОРА настала је отвореном уградњом делова и склопова покретних по правцу хаубице 122 мм Д-30Ј на модификовану основу теренског аутомобила ФАП 2026 БС/АВ. Такво решење спој је два проверена система, која се налазе у оперативној употреби наших оружаних снага дуже време. За њих је веома добро организован систем логистике и обука. Функционални модел модернизоване хаубице недавно је прошао ватрену проверу на полигону ТОЦ-а у Никинцима.
Број 29
Америчко-хрватски пиштољ – XD
Екстремно службени
Захваљујући јасним и добро видљивим нишанима, добро одређеној тежини, квалитетном и константном окидању, из пиштоља XД веома се лако, прецизно и тачно гађа. Нема већих недостатака и свакако је добар избор за службено и самоодбрамбено оружје, нарочито кад се има у виду његова, за америчке појмове, релативно скромна цена од 498 долара.
Број 29
Кинески лаки бацачи граната
Стандардно водно и четно оруђе
Бацач граната 35 мм са ознаком Тип-87 Кинези су увели у наоружање средином деведесетих, када су били начисто да ће морати да смање и осавремене војску, посебно пешадијско наоружање. То оружје се израђује у две основне варијанте – стандардној и тешкој. Стандардна има уграђене ножице и добош са редеником од шест граната, а тешка добош од 15 граната и постављена је на троножац.
Број 29
Лака тактичка возила
Боља заштита у врућим зонама
Претње које долазе од импровизованих експлозивних направа, посебно у ратним сценаријима попут оних у Авганистану и Ираку, натерале су америчку копнену војску и марински корпус да покрену програм развоја возила – ЈЛТВ, које би одликовала велика мобилност и оклопна заштита.
Број 29
Савремене ракетне топовњаче
Наоружане до зуба
Последњих неколико деценија ракетне топовњаче доживеле су, уз корвете, можда најдинамичнији развој од свих ратних бродова. Различите ратне морнарице покушавају да их прилагоде сопственим, специфичним захтевима, додавањем борбених система и сензора који су до недавно били незамисливи на бродовима тог депласмана.
Број 29
Нови сјај првог галеба
Оживљавање историје
Први галеб бр. 001 биће рестауриран и добиће заслужено место у Музеју југословенског ваздухопловства. За разлику од већине других експоната, авион ће бити потпуно функционалан, са свим оперативним системима, укључујући и мотор чије је паљење планирано по завршетку радова. Музеј је посао рестаурације поверио Аероклубу „Галеб“. Наднаслов: Ловац бомбардер Ф-84Г у нашем ваздухопловству
Број 29
Ловац бомбардер Ф-84Г у нашем ваздухопловству
Долазак тандерџета
Млазни авиони Ф-84Г тандерџет стигли су у Југословенско ратно ваздухопловство у оквиру програма Војне помоћи који су организовале САД 1951. године. Испорука је почела 1953, а завршена 1957. године. Њихова појава представљала је преломни моменат у технолошком развоју. Тај авион је пуних двадесет година био основна снага ловачко-бомбардерске авијације и на њему су се обучиле генерације југословенских пилота. Поуздан и релативно једноставан у експлоатацији, освојио је симпатије и ваздухопловаца. Наднаслов: Беспилотне летелице и беспилотне борбене летелице
Број 29
Савремене беспилотне и беспилотне борбене летилице
Небески извиђачи
У почетку су беспилотне летелице замишљене као идеално извиђачко средство. Малих су димензија и тешко уочљиве, имају малу брзину лета, дају квалитетнији снимљени материјал, економичне су због мале производне цене и, што је најбитиније – безбедне јер нема пилота. Последњих година добијају све више улогу борбених средстава као беспилотне борбене летелице. Најдаље су, у технолошком смислу, напредовале ваздухопловне беспилотне летелице које су подељене у неколико категорија.
Email