Број 28
Садржај и реч уредника
Број 28
Актуелно
Број 28
Др Бранислав Милинковић, специјални изасланик при Натоу
У матици историјских токова
Прихватање нових вредности питање је неке врсте опстанка у савременим условима глобализације. Овде нипошто није реч о одбацивању аутентичних националних вредности, о чијем очувању, наравно, ваља водити рачуна. Реч је о настојању да друштво не остане на зачељу историјских процеса.
Број 28
Пер аспера
Маратон без разлога
Србија има довољно стаза за ходање и трчање. Бар исто колико има хедониста – Србија располаже са љубитељима здравог живота. Све је више оних који су се бацили на дуго ходање. То је пешадија активног живота, људи који освајају своје километре, поштујући Епикура и Џумхура.
Број 28
Конференција за новинаре министра одбране
Убрзан рад на реформама
Поводом годишњице мандата, министар одбране др Зоран Станковић одржао је конференцију за новинаре на којој је говорио шта је од његовог доласка учињено у министарству које води, о експлозији складишта муниције код Параћина, Хагу, Риги...
Број 28
После експлозије у параћинском војном складишту
Искључена саботажа
Број 28
Реформа система обуке Војске Србије
У корак са светом
Промене у обуци треба да доведу до стварања ефикасног и функционалног система обуке који ће бити прилагођен постојећим и будућим изазовима, ризицима и претњама безбедности, мисијама и задацима Војске и система одбране у целини. Другим речима, после 2010. године сваки припадник Војске Србије треба да влада знањима и стандардима попут војника и старешина из модерних светских армија.
Број 28
Догађаји
Број 28
Јединице - Специјална бригада Војске Србије
Соко и падобран на истом штиту
Како је организована и попуњена елитна јединица српске војске? Које задатке извршавају припадници наших борбених тимова? Шта очекује кандидате на селективној обуци? Хоће ли се осавременити обука, опрема и наоружање специјалних састава Војске? Оданост отаџбини и Бригади, чврсто узајамно поверење, посвећеност послу и врхунска увежбаност, одреднице су по којима се препознају специјалци.
Број 28
Догађаји
Број 28
250 ракетна бригада ПВО
Модернизован систем нева
Заменом радарског канала термовизијским у јединици је дошло до потпуно новог режима рада који сада омогућава нашим ракеташима да свој одговоран посао контроле неба обављају потпуно неприметно. Но, ни ту није крај иновацијама…
Број 28
У посети обреновачкој 305. инжињеријској бригади
Неизвесност која брине
Јединица која је и ове године много градила и касу Министарства одбране допунила са 14 милиона динара, можда ће постојати још само до краја 2007. Шта о томе кажу обреновачки инжињерци са командантом бригаде пуковником Николом Патковићем на челу?
Број 28
Догађаји
Број 28
Војнотехнички институт у процесу реформе система одбране
Нећемо се предати
Војнотехнички институт није само богатство и капитал Војске већ је и српско национално благо. Ми смо Институт наследили од наших очева и ред је да га оставимо нашим потомцима, јер смо га од њих и позајмили – истакао је у разговору за наш магазин директор ВТИ пуковник проф. др Маринко Угрчић.
Број 28
Догађаји
Број 28
Саветовање о лаком и малокалибарском оружју
Број 28
Међународна конференција о реформи сектора безбедности у Србији
Дуго путовање ка Европи
Европска унија је у јуну усвојила Концепт подршке реформи сектора безбедности. То значи да ће у будућности вероватно ниво реформисаности тог сектора бити један од критеријума за наше прикључење Европској унији.
Број 28
Војна установа "Врњачка Бања"
Светлост на крају тунела
Недаће које последњих година прате рад војне установе “Врњачка Бања” нису угасиле оптимизам радника да ће уз помоћ државе превазићи назадовање и стагнацију и кренути у даљи развој
Број 28
Насиље међу младима
Маска испод лица
Не постоји земља, поготово држава у транзицији, која носи бреме тешке и не тако далеке прошлости а да се готово свакодневно не сучељава са неком врстом насиља: физичког, вербалног, менталног... Како кажу психолози и криминолози, виши облик насиља је криминал, а његово претварање у систем је оно што називамо организовани криминал. Овог пута задржаћемо се на основи проблема. Можемо рећи двострукој основи, јер ћемо слово посветити насиљу међу младима. Насиљу које прелази оквире пуких обрачуна и, каткад, дубоко задире у мрак расизма, шовинизма, верске нетрпељивости... Свега што је страно нашим просторима, традицији и бићу Србије.
Број 28
Догађаји
Број 28
Пуковник Милан Мојсиловић
Кутије за живот
Професионална каријера води Милана Мојсиловића и његову породицу кроз Бањалуку, Вршац, Крушевац, Панчево, Београд, Урошевац, Врање, Прокупље и Крагујевац."Брзо сам схватила – говори Славица Мојсиловић – да се нисам удала само за Милана већ и за војну професију. Свуда смо ишли заједно, нисмо се одвајали. Селили смо се четрнаест пута. Кутије се не мењају од прве селидбе. И сада их чувамо у подруму."
Број 28
Институт за ваздухопловну медицину
Повратак заборављених
Наредне године Институт би требало да прерасте у национални ваздухопловномедицински центар и буде институција која ће бринути о селекцији и здрављу пилота – и цивилних и војних. А да ли ће своје услуге проширити и на регион – остаје да се види.
Број 28
Оружане снаге Хрватске
Улазница за НАТО
Хрватски састави су највишим доктринарним документима дефинисани као “основна одбрамбена институција и један од инструмената за заштиту укупних националних интереса и циљева друштва”. С ослонцем на властите способности у сложеним међународним односима, представљаће фактор националног идентитета, снаге и самопоуздања.
Број 28
Америчка ратна искуства из Авганистана
Операција истрајна слобода
Ваздушним ударима стратешких бомбардера Б-1, Б-2, Б-52, крстарећим ракетама томахавк и авионима са носача, 7. октобра 2001, отпочела је акција оружаних снага САД по терористичким логорима и значајним објектима инфраструктуре, као одговор на нападе у Њујорку од 11. септембра. Председник Џорџ Буш најавио је и хватање вођа Ал каиде.
Број 28
Меридијани
Број 28
Савремена тенковска муниција
Дах хладног рата
Савремена тенковска муниција данас обухвата можда и највећи број различитих типова у историји. То је у потпуној супротности са увреженим мишљењем да је крај хладног рата увелико осакатио војне буџете земаља широм света. Али у будућности ће и она морати да се "доказује", јер се показало како је противтерористичка борба јача претња од противничких тенкова.
Број 28
По угледу на Operation Flashpoint
Спасити себе
Пред крај 2001. године игра “ Operation Flashpoint” постала је занимљива и Министарству одбране САД, па је “ Bohemia Interactive Studiо”, у сарадњи са “ Coalescent Tehnologies Corporation”, отпочела рад на пројекту VBS1 (Virtual Battlefield System) , који је био сакривен од јавности и о њему се нису знали детаљи, осим да је заснован на поменутој игри
Број 28
Дан Централног дома Војске Србије
У срцу старог града
Пре 125 година, 8. новембра по новом, а 27. октобра 1881. године по старом календару, Српска војска основала је Официрску читаоницу са касином у Београду, по узору на друге европске војске тадашњег времена. У темељима хотела „Касина“ постоје корени приземне зграде, кафанице, у којој је једна просторија била одређена за историју. Тако је почело...
Број 28
Вести
Број 28
Самоубилачки тероризам (3)
Крвави напади у ираку
И поред борбене репутације коју је Ал каида стицала годинама, она је самостално, до септембра 2005, извела само седам терористичких напада, и сви су били самоубилачки. Преостале такве нападе, који су допринели глобалном покрету xихада, извели су њени савезници широм света, уз непосредну или посредну помоћ Бин Ладена. Примери Чеченије и свега онога што се и сада догађа у Ираку – то најбоље потврђују.
Број 28
Времеплов
Број 28
Духовност
Број 28
Уз јубилеј пробоја Солунског фронта
Тако је писала француска штампа
Петнаестог септембра навршило се 88 година од пробоја Солунског фронта, а првог новембра од ослобођења Београда. Драматична ратна догађања, херојску борбу Српске војске и невиђено страдање народа пратила је и страна штампа. Нарочито земаља савезника. После толико деценија, занимљиво је прочитати шта су, на пример Французи, писали о Србима и Србији.
Број 28
Са 40. светског војног првенства у маратону
Јубиларна трка
Српски војни спорт ове године у словеначком главном граду представљала су четири такмичара. Најбоље пласирани међу њима био је капетан Александар Нешевски који је, у војној конкуренцији, заузео 34. место с временом 2:49:53, поправивши свој најбољи резултат за петнаестак минута.
Број 28
Огласи
Број 28
Шах и укрштене речи
Email