10.06.2016


Отворена изложба "Дијалог две збирке"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У организацији Министарства одбране, Медија центра „Одбрана“ и Галерије ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, у Великој галерији Дома Војске Србије отворена је изложба „Дијалог две збирке“, којом су љубитељима уметности представљена дела две куће легата – Галерије ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића и Збирке Николе Богдановића, колекционара из Сремске Митровице. Дефинисане сличним уметничким настојањима, не само ликовном поетиком коју презентују, високим уметничким дометом и бројем дела која поседују, већ и избором уметника чија дела баштине, збирке су побудиле неподељену пажњу уметничке јавности.

О изложби и представљеним делима говорили су потпуковник Биљана Пашић из Медија центра „Одбрана“, која је посетиоце подсетила и на богату уметничку збирку Дома Војске с бројним делима из друге половине 20. века,  ауторка изложбе Јованка Столић,  Лазар Марковић, директор Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића и колекционар Никола Богдановић.
 
Уметници чија су дела сабрана у збирци Рајка Мамузића, која данас садржи готово хиљаду уметнина, имали су значајне улоге у савременој српској и југословенској уметности. Многи су били професори ликовне уметности, а чак седморо и чланови САНУ. Њихова дела излажу се и чувају у свим нашим музејима и галеријама. По узору на ту збирку настала је и Збирка Николе Богдановића која обухвата 250 уметничких дела  укупно 34 уметника.
 
Усаглашене ликовном поетиком и избором уметника које презентују, ове збирке се први пут јединствено приказују, што је према речима ауторке изложбе Јованке Столић, својеврсна вредност изложбе на којој ће посетиоци до 29. јуна бити у прилици да погледају више од педесет слика и једанаест скулптура које презентују  сву  програмску  и пластичну разуђеност уметничких ставова послератне генерације сликара и вајара.
 
Email