11.05.2016


Отворена изложба "Хлеб у Великом рату"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Ауторска изложба Димитрија Вујадиновића „Хлеб у Великом рату“ отворена је данас у Медија центру „Одбрана“. Изложбу чини 21 пано са документарним фотографијама и сведочанствима учесника, као и документарни филмови, репринти фотографија, публикација, часописа са тематиком хлеба у Великом рату, као и реплике таина -војничког хлеба  са торбама у којима  се полагао.
 
Отварајући поставку, директор Института за савремену историју Србије др Миле Бјелајац, подсетио је на низ историјских примера којима је указао на значај хлеба, као и брашна у времену великих ратова, истичући да је хлеб имао важну улогу код српских војника и у балканским и у Првом светском рату. О његовом значају у тим ратним годинама сведочи и чињеница да су српски војници размењивали хлеб са припадницима других војски, добијајући за узврат неопходне ратне потрепштине.
 
Обраћајући се у име домаћина, потпуковник Биљана Пашић из Медија центра „Одбрана“ истакла је да је реч о још једној у низу изложби којима ова кућа обележава јубилеј стогодишњице од почетка Великог рата. Говорећи о поставци, потпуковник Пашић је истакла да се на њој, између осталог, може видети колико је следовање хлеба у тим ратним данима одиграло важну улогу у подвизима српских војника, додајући да је торбица за хлеб била саставни део војничке униформе са почетка овог века.
 
Аутор изложбе Димитрије Вујадиновић нагласио је да је поставку осмислио као истраживач културе хлеба, желећи да прикаже не само значај хлеба као хране, већ и чудесност хлеба као живе ризнице колективног памћења и сведочанства о етичким и симболичким вредностима и падовима људи и у најтежим егзистенцијалним условима, какав је рат.
 
Сви заинтересовани биће у могућности да погледају изложбу до 21. маја  2016. године у Малој галерији Дома Војске Србије сваког дана, осим недељом, у времену од 11 до 19 часова.
Email