10.05.2016


Отворена изложба „Мајстор за аутомобиле и људске душе“КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Мултимедијални пројекат и изложба „Мајстор за аутомобиле и људске душе“, посвећени Драгиши Крунићу београдском аутомеханичару, дуборесцу, песнику, галеристи, сатиричару и тв-сценаристи, представљени су вечерас у Великој галерији Дома Војске Србије. Аутори пројекта су Анита Панић и син Драгише Крунића – сликар Славко Крунић.
 
Творац идеје о пројекту је Анита Панић, тв-аутор, писац и документариста, која је 1992. године за Телевизију Београд снимила документарни филм о несвакидашњем човеку – Драгиши Крунићу, под називом „Мајстор за аутомобиле и људске душе“. Посредством плаката, фотографија, осликаног намештаја, разноврсне архивске грађе, документарног филма и оригиналних слика познатих српских сликара на поставци у Дому Војске реконструисани су живот и време Крунића који је шармом и харизмом урбаног јунака обележио једно време у Београду.
 
На вечерашњем представљању пројекта, присутнима су се обратили директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин, редитељ Здравко Шотра, песник Љубивоје Ршумовић, сликар Милан Туцовић и ауторка пројекта.
 
Пуковник Карапанџин је истакао да је Драгиша сваки од својих талената вредно развијао, није допустио да увену закопани и скривени од осталих, већ их је марљиво умножавао на радост оних који су га инспирисали.
 
- Као у плодној земљи, стваралачко семе у њему је клијало дарујући плодове по којима га се и данас сећамо – кроз песме, скулптуре, приче и емоције. Давао је себе многоструко а то је мото и нас који битишемо и стварамо под сводовима овог „Ратничког пантеона“, јер нас обавезују дела великих људи који су оставили иза себе много тога за наредна покољења, поручио је директор Медија центра „Одбрана“.
 
Присећајући се и препричавајући бројне анегдоте са Крунићем, Шотра је нагласио да се „тај мангуп није џабе рађао и живео“, а Ршумовић, који је открио Драгишин песнички таленат, га је назвао „правим београдским шмекером“.
 
Да је изложба по много чему необична рекао је сликар Милан Туцовић, објаснивши да је Крунић „спајао неспојиво – елиту и локалне згубидане, врхунску уметност и отрежњујућу шалу“.
 
Ауторка пројекта, Анита Панић, објаснила је присутнима зашто је Драгиша Крунић био „мајстор за аутомобиле и људске душе“.
 
- Зато што је тај необични човек с Пашиног брда био не само аутомеханичар, већ и мудрац, песник, галериста, сатиричар и филмски сценариста. Он је после више деценија бављења поправком аутомобила одлучио да се посвети уметности. Своју аутомеханичарску радионицу претворио је у галерију у којој је приређивао бројне изложбе најеминентнијих домаћих сликара, рекла је ауторка и допустила глумцу у улози чувеног „мајстора Животе“ да отвори изложбу.
 
Својим присуством вечерашњи догађај увеличали су чланови породице Драгише Крунића, бројни пријатељи, глумци, сликари и остали посетиоци.
 
Необичним начином живота и искреном вољом за дружењем Драгиша Крунић окупљао је уметнички крем престонице, који је уважавао све његове креативне предлоге стварајући тако романтичнији, хуманији и племенитији период живота у односу на данашњицу. Тај талентовани човек, дружећи се у својој аутомеханичарској радњи са уметницима, почео је да пише и глуми. Објавио је три збирке – „Између хлеба и неба“ (1975), „Моје муштерије“ (1982) и „Ја, заточеник ноћи“ (2000). Објављивао је текстове у „Јежу“, као и у многим листовима и часописима. Написао је сценарија за тв-серију „Приче из мајсторске радионице“ (ТВ Београд, 1985) и филм „Шеста брзина“ (1985) са Здравком Шотром. Са Љубивојем Ршумовићем, Растком Закићем и Миљенком Жуборским био је глумац првог књижевног позоришта „4 аса“. Преминуо је 2004. године у Београду.
 
Изложба „Мајстор за аутомобиле и људске душе“ биће отворена до  4. јуна 2016. у Великој галерији Дома Војске Србије, сваким даном, осим недеље.
 
 
 
Email