18.04.2016


Отворена изложба „Лице Војске“ Игора СалингераКЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Изложба фотографија Игора Салингера, „Лице Војске“, отворена је вечерас у Малој галерији београдског Дома Војске. Поставка обухвата 32 фотографије аутора који, бележећи војничку збиљу кроз објектив фото апарата, већ готово деценију сарађује са магазином „Одбрана“ Министарства одбране Републике Србије.
 
Отварајући изложбу, капетан бојног брода Петар Бошковић, подсетио је да ће аутор за коју годину постати милионер, кад је реч о броју фотографија насталих током праћења система одбране.

–  Али то није једина занимљивост. Он је човек који је 2007. године почео да сарађује са нашим војним часописом, одмах - насловницом, и од тада одатле не силази, рекао је Бошковић. Он је оценио да Салингера карактерише невероватна позитивна енергија, оштрина и снага у послу који обавља, а како „уме и да напише то што види, што баш и није лако“.
– Уме да речима опише, баш као што то ради и фотографија, али успева и то што другима не полази за руком, да увек ухвати прави моменат - рекао је Бошковић и додао да, без обзира да ли је у кадру пилот, тенкиста или полицајац који вежба, у сваком случају, он то бележи маестрално.
 
Директор Медија центра „Одбрана“, пуковник Стевица С. Карапанџин, установио је да и назив изложбе - „Лице војске“ носи вишеструку симболику.

–  Оком професионалца и уметника, Салингер је вешто „ухватио“ лица наших колега овековечивши не само тренутке њихових живота већ и људе који чине систем одбране.

Он је додао да је изложба „циљано“ приређена у сусрет обележавању Дана Војске Србије, као би се суграђанима показало да систем одбране, „иако кохезиван и често споља перципиран као једна монолитна структура, у којој је индивидуалност подређена колективу, ипак сачињавају појединци, са својим различитим причама".  

Војни аналитичар Александар Радић рекао је да је упознао Игора Салингера у време када је „од црте до црте“ сликао авион, а да су му људи за такав приступ, били сметња.

– Сећам се тих момената када је галамио на људе - помери се мало, квариш ми слику авиона. У међувремену ствар се мењала и он је препознао и ту људску димензију ваздухопловства, војске уопште, показао је да осећа тај однос између војника и технике, па смо почели да добијамо и изборани поглед војника испод шлема, а у задње време и дуге трепавице припадница војске.

Он је установио да смо од Салингера  добили оно што смо очекивали – добре фотографије, показао је своју уметничку душу коју иначе покушава да сакрије у наступима. С друге стране, направио је документ о постојању Војске задњих година, „па се на његовим фотографијама може видети шта је радила Војска Србије прошле, претпрошле или оне тамо године“.

– У том смислу, хвала аутору што нам је оставио вредан историјски документ коме ћемо моћи да се дивимо и за много година.

Аутор Игор Салингер је истакао да изложбе „Лице Војске“, није искључиво његових руку дело.
–  Иза ње је тимски рад који траје деценију, па је од тренутка када су неке од тих фотографије настајале, до овог тренутка, много људи дало свој допринос, и хвала им на помоћи у реализацији изложбе.  

Изложба је отворена до 23. априла 2016. године, у Малој галерији Дома Војске Србије, сваког дана, сем недељом, од 11 до 19 часова.
Email