24.03.2016


Отворена изложба "Пејзаж, од средине 20. до почетка 21. века, од идиле до апокалипсе"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Великој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба „Пејзаж, од средине 20. до почетка 21. века, од идиле до апокалипсе“, коју је Медија центар „Одбрана“ приредио у сарадњи са Савременом галеријом Зрењанин.
 
Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин изразио је задовољство ште се наставља сарадња куће на чијем је челу и културних институција из Зрењанина, истакавши да му је част што ће се Савремена галерија Зрењанин први пут управо у Дому Војске Србије представити београдској публици. Он је нагласио да се Дом Војске Србије квалитетним и врло посећеним изложбама позиционирао у самом врху културних места у нашој земљи.
– Након доброг пријема код ликовне публике коју је остварила изложба „Под војвођанским небом Ивана Радовића“, а коју смо током проше године  реализовали са Народним музејом Зрењанина и Савременом галеријом Зрењанин одлучили смо да наставимо сарадњу са овим институцијама, рекао је директор Медија центра „Одбрана“ нагласивши да му ће посетиоци имати прилику да погледају  дела који припадају српском сликарству прошлог и с почетка овог  века, а која су углавном настала у Уметничкој колонији Ечка. Он је подсетио да обимна изложба пружа увид у суштину уметничке збирке зрењанинске Савремене галерије и уједно представља рад Уметничке колоније Ечка која ове године слави 60. година постојања.

Игор Достанић, директор Савремене галерије Зрењанин захвалио је Медија центру „Одбрана“ на позиву за сарадњу и указаном поверењу, нагласивши да је прилика да излаже уметнине из свог фонда у Великој галерији Дома Војске Србије, потврда квалитета, рада и потенцијала Савремене галерије.
 
Ауторка изложбе, кустоскиња Сунчица Ламбић-Фењчев подсетила је на начај формирања колонија у Војводини и утицаје који су од средине 20. до почетка 21. века владали на северу наше земље.
 
– Уметничка колонија Ечка основана је 1956. године и од тог времена окупљала је уметнике који су се бавили различитим формама ликовног стваралаштва – сликарства, вајарства, цртежа, графика и акварела. Савремена галерија настала је две године касније, с циљем да помаже рад уметника и да се стара о збирци, рекла је кустосткиња, нагласивши да се оснивање колоније и Галерије поклопило с тежњом просперитету и једнаким правима за све, а за које се залагало социјалистичко друштво.
 
Према њеним речима, војвођански пејзаж био је непресушна инспирација многим ствараоцима, али и друштвено прихватљив мотив, јер је био политички неутрална тема.
 
Помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић истакао је да му је велика част да у име градоначелника и града Зрењанина отвори изложбу, захваливши Медија центру „Одбрана“ што је дала прилику Савременој галерији да се представи београдској публици.
 
–Град Зрењанин издваја значајна средства за културу и уметност. Жеља нам је да на тај начин помогномо нашим културним и уметничким институцијама, јер смо свесни чињенице да су уметници наши најбољи амбасадори, што и данашња изложба потврђује, рекао је Радишић, нагласивши да је Зрењанин поносан на Савремену галерију и њен допринос промоцији и развоју уметности.
 
Изложба обухвата око 80 пејзажа значајних српских уметника попут Петра Лубарде, Ивана Табаковића, Јована Бијелића, Ивана Радовића, Миленка Шербана, Предрага Пеђе Милосављевића, Недељка Гвозденовића, Васе Поморишца, Милана Коњовића, Миодрага Б. Протића, Стојана Ћелића, Зорана Петровића, Александра Луковића, Милоша Бајића, Љубице Цуца Сокић, Миодрага Миће Поповића и других.
 
Сви заинтересовани биће у могућности да погледају изложбу до 28. априла у Великој галерији Дома Војске Србије сваког дана, осим недељом, у времену од 11 до 19 часова.
 
Email