05.12.2012


Отворена изложба Спомен-збирке Миодрага Марковића Народног музеја Пожаревац
У Великој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба Спомен-збирке Миодрага Марковића Народног музеја Пожаревац.

Поставка, чији је аутор кустос тог музеја, Виолета Томић, обухвата 46 дела из збирке коју је дипломата Миодраг Марковић годинама сакупљао и завештао свом родном Пожаревцу.

Према речима градоначелника Пожаревца Миомира Илића, који је отворио изложбу, тај град има богато културно историјско наслеђе које са поносом чува и презентује јавности, а ова збирка заузима посебно место.

- Миодраг Марковић је збирку сакупљао са упорношћу и одушевљењем правог љубитеља уметности, поседујући истанчан укус и пуно разумевање сликарства – нагласио је градоначелник Илић додајући да је збирка, по жељи дародавца, остала у завештање његовом родном граду, на који је мислио и помагао упркос школовању и дипломатским службовањима широм света.

Ауторка изложбе Виолета Томић, осврнувши се на живот и каријеру дипломате Миодрага Марковића, истакла је да је збирка резултат дружења и пријатељства легатора са уметницима. На данашњи дан, додала је, обележава се и 115. година од његовог рођења.

- Дарујући ову збирку свом родном граду подсетио нас је на вечну истину да уметност представља душу једног народа, неизбрисив део његовог постојања и светионик на неизвесном путу у будућност – закључила је на крају обраћања.

Говорећи о значају вечерашње изложбе, директор Медија центра „Одбрана” потпуковник Славољуб Марковић истакао је да наша војска већ два века негује добру сарадњу са институцијама у браничевском крају, и да је гостовање ове збирке још један њен пример. Он је, такође, додао, да ће ова поставка заокружити овогодишњу изложбену сезону.

Спомен-збирка Миодрага Марковића сведочи о српском сликарству 20. века, а истовремено и о дародавцу који избором уметника и дела открива и најскровитији део сопствене душе. Збирка је за јавност отворена пре тридесет година, а ово је њено прво гостовање ван матичне куће.

Престоничка публика ће имати прилике да види ремек дела наших еминентних сликара између два светска рата, као што су радови Милана Коњовића, Марка Челебоновића, Мила Милуновића, Јована Бјелића, Зоре Петровић, Пеђе Милосављевића, Васе Поморишца, Ивана Радовића, Фрање Радочаја, Љубице Цуце Сокић и других која су мало позната широј јавности.

Изложба ће бити отворена до 29. децембра 2012. године.

Email