11.02.2016


Отворена изложба "Кад су женскиње постале грађанке"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

 У Великој галерији Дома Војске Србије, данас је отворена изложба "Кад су женскиње постале грађанке"коју су, поводом  Дана државности,  приредили Медија центар  Одбрана“ београдски Народним музеј.

Ауторка поставке, која обухвата 54 цртежа и графике српских уметника који су стварали кроз различите стилске епохе од друге половине 19. до средине 20. века – од Анастаса Јовановића, Стеве Тодоровића, Паје Јовановића и Уроша Предића, преко Бете и Ристе Вукановић, Љубе Ивановића,  Надежде Петровић, Косте Милићевића, до Зоре Петровић, Десе Глишић и других, је музејски саветник ГорданаСтанишић.

Говорећи о изложби у контексту још једне успешне сарадње с Народним музејем, пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“истакао је да је и данас веома значајно указати на многе знане и незнане жене из свеколике српске историје.
– Не треба заборавити да су у периоду од 1830. до 1930. године многе Српкиње биле, без сумње, изнад тадашњег нивоа афирмације родних права, и својим ангажовањем су активно доприносиле борби за националну слободу, не чекајући да им неко да право на то, рекао је Карапанџин и подсетио на пример велике српске сликарке и ратне хероине Надежде Петровић уз појашњење да изложба својим уметничким нивоом комуникације пружа аутентични увид у то како се статус жена, као вечите инспирације уметника, мењао током једног века.

Представљајући поставку Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја, рекла је да су у средишту пажње улога и значај српске жене, освајање права и слободе кроз различите друштвене структуре.

– Реч је о статусу и еманципацији жене грађанке, и ту тему, приказану кроз цртеже и графике истакнутих српских уметника, који су стварали у различитим епохама, можемо данас овде да сагледамо, рекла је директорка Народног музеја и додала да изложба сведочи о блиској вези историјских збивања тога доба и преображаја не само колективне, него и културне и уметничке креативности као и о препознавању различитих женских идентитета.

Изложбу, за коју је истакла да говори више него што је само питање женске, „прилично успорене“, еманципације,  отворила је професоркадр Симона Чупић. Она је позвала посетиоце  да не обрате пажњу искључиво на радове који су изложени већ и на фриз репродукција и фотографија који симболички стоје иза њих и указују на контекст из кога произилазе.

Поставку,употпуњена репродукованим фото материјалом којим се, додатно документује време и стил живота жене у 19. и 20. веку, посетиоци ће моћи да погледају до 17. марта, Великој галерији Дома Војске Србије сваког дана, сем недељом, од 11 до 19 часова.

Email