10.02.2016


Отворена изложба "Павле Бељански – пријатељ уметника: Олга Богдановић"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Изложба Павле Бељански – пријатељ уметника: Олга Богдановић, коју су приредили  Спомен-збирка Павла Бељанског и Медија центар „Одбрана“, отворена је вечерас у Атрију Дома Војске Србије у Београду.
 
Поставку, која представља својеврсну ретроспективу дела београдске сликарке Олге Богдановић (1913–1993) свечано је отворио сликар Чедомир Васић, а гостима су се обратили и заменик директора Медија центра „Одбрана“ потпуковник Зоран Крупеж и директорка Спомен-збирке „Павле Бељански“ др Јасна Јованов, док је публици изложбу приближила аутор Ксенија Васин, у пратњи кустоса мр Милана Квас.  Непосредно пред отварање,  у конференцијској сали Дома војске Србије, одржана је и конференција за новинаре. 
 
Пожеливши добродошлицу присутнима потпуковник Крупеж подсетио је на културно-уметничку мисију Медија центра „Одбрана“ и изложбеног репертоара Дома Војске чије је поставке у Београду и Србији, посредством бројних уметничких галерија и установа са којима Медија центар сарађује, до сада видело више од 80 хиљада људи.
 
- Пета изложба из циклуса Павле Бељански – пријатељ уметника, коју организујемо са Спомен збирком Павле Бељански, посвећена до сада мало познатој сликарки Олги Богдановић, још један је повод за дружење са уметношћу, који као и увек са задовољством прихватамо. Од 2011. истрајни смо у жељи да наш Дом буде дом свих љубитеља уметности, а резултати који говоре у прилог нашем раду, попут 20 хиљада посетилаца који су видели изложбу посвећену Надежди Петровић, дају нам подстицај да од те намере не одустанемо – истакао је потпуковник Крупеж, препустивши директорки Спомен-збирке „Павле Бељански“ др Јасни Јованов да публици представи знамениту колекционарску збирку.
 
- Изложбени концепт „Павле Бељански – пријатељ уметника“ започели смо са циљем да позиционирамо колекционара уметничких дела у односу на уметнике и поставимо дистанцу између оних који су дела сакупљали и оних који су их стварали. Павле Бељански уметнине је бирао са много ауторитета поштујући високе вредносне критеријуме, истовремено негујући пријатељске односе са уметницима. Тако смо дошли и до Олге Богдановић, која улази у круг Павла Бељанског првенствено као супруга Мила Милуновића чија ремек-дела је колекционар уврстио у своју збирку – нагласила је др Јованов.
 
Отварајући изложбу сликар Чедомир Васић, поручио је да би реч која би најбоље објаснила ову изложбу била – континуитет. Пре свега онај који постоји у сарадњи Спомен-збирке Павле Бељански и Медија центра „Одбрана“, а затим и онај који се огледа у борби једне породице да сачува сећање на личност као што је била Олга Богдановић, захваљујући чијим је члановима збирка изложена у Дому Војске понајвише и опстала.
 
- То је традиција која обавезује, али и омогућава да се спомен и трајање једне личности одржи –рекао је он.
 
Избором од 34 уметничка дела, рађена у уљу, пастелу и акварелу овом поставком први пут је обухваћен целокупан опус Олге Богдановић. Бројни пејзажи са Сењака и приморских крајева из каснијих деценија, као и мртве природе, главни су мотиви на сликама Олге Богдановић. Њено сликарство у највећој мери припада поетици интимизма, а разноврсна палета с карактеристичним акцентима боје посматрачу преноси сликаркина осећања и расположење. Поред разноврсног пратећег програма у виду креативних радионица и тематских тумачења поставке, важан и живописан сегмент изложбе чине и бројне фотографије из породичних албума које говоре о Олги Богдановић, њеној породици, животу и моди у Београду тридесетих година двадесетог века.
 
Сведочанства пријатељства Олге Богдановић, Мила Милуновића и Павла Бељанског, њиховог венчаног кума, чувају се у Документарном фонду Спомен-збирке и послужила су као полазиште за истраживање и реализацију изложбе. Пореклом из чувене уметничке породице Богдановић из Руме, Олга Богдановић је била активни учесник у друштвеним и културним збивањима међуратног Београда, а њена појава и сликарство неговали су грађански укус на којем је и Бељански утемељио своју колекцију.

Ликовна публика престонице биће у прилици да погледа изложбу до 5. марта, сваког дана, осим недељом у Великој галерији Дома Војске Србије.
Email