12.01.2016


Отворене изложбе "Таленат и осећајност" и "Сведочанство деценије" у галеријама Дома Војске СрбијеКЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ МАЛУ ГАЛЕРИЈУ !

КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ВЕЛИКУ ГАЛЕРИЈУ !Изложбама Медија центра „Одбрана“ – „Таленат и осећајност“ и „Сведочанство деценије“, данас је почела нова излагачка сезона у галеријама Дома Војске Србије.

У Великој галерији приказана су уља, радови на папиру и скулптуре из Уметничке збирке Дома Војске Србије. Љубитељи уметности ће до 5. фебруара моћи да уживају у делима најзначајнијих југословенских аутора друге половине 19. и прве половине 20. века попут Петра Лубарде, Пеђе Милосављевића, Саве Шумановића, Ђорђа Андрејевића Куна, Бранка Миљуша, Влаха Буковца и осталих.

Друга изложба у Малој галерији посвећена је обележавању деценије постојања магазина „Одбрана“ који баштини традицију војних гласила „Ратник“, „Фронт“, „Народна армија“ и „Војска“. Најбоље фотографије објављене у „Одбрани“ биће изложене до 23. јануара.

На свечаном отварању обе изложбе присутнима су се обратили државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин, историчарке уметности Оливера Вукотић и Ирина Томић и начелник Одсека за фотографску делатност Медија центра „Одбрана“ Горан Станковић.

Државни секретар Нерић нагласио је да се већ седам деценија под сводовима Дома Војске чувају изузетна уметничка дела најпознатијих ликовних стваралаца с ових простора.

- Део те богате културне баштине у прилици смо да видимо на изложби у Великој галерији. Друга изложбена поставка сведочи о напорима Медија центра „Одбрана“ да покаже, тумачи и подржи реформске напоре које чинимо на унапређењу система одбране, безбедности Србије и њених грађана, рекао је државни секретар.

Пуковник Карапанџин нагласио је да је годинама пракса да сезону отворе изложбе из богате ризнице Збирке Дома Војске.

- Обе изложбе су веома значајне јер представљају Медија центар „Одбрана“ из различитих углова. „Таленат и осећајност“ је огледало излагачке делатности утемељене на чувању и приказивању уметничке традиције препознавања свевремених вредности цивилизације. С друге стране, „Сведочанство деценије“ је изложба којом правимо осврт на новинско-информативну и фотографску делатност Медија центра „Одбрана“ али и способност да пратимо најважније догађаје, нагласио је пуковник Карапанџин.

Дела за изложбу у Великој галерији одабрале су историчарке уметности Оливера Вукотић и Ирина Томић. Вукотић је рекла да та установа културе заслужује да добије све похвале за оно што има у фундусу, што представља праву реткост, а Томић је похвалила изложбу и напоменула да се у оквиру поставке могу пратити развојни токови предратне и послератне уметности у Југославији.

Према речима начелника Одсека, фотографија постаје све важнији део свакодневице.

- Оно што не можете показати, тешко ћете и доказати. Оно што није фотографисано, као да се није ни догодило. Ни скоро 250 бројева „Одбране“, нити бројне изложбе не би ни изблиза биле довољне да сажму све оно што смо снимили у протеклих 10 година. Наша фотоархива садржи архивску грађу од 1945. године, и веома је значајна и вредна. Фотографије које на овој изложби можете видети сведочанство су историје за неке будуће генерације. То је наш скромни прилог незабораву, истакао је Станковић.

Изложба „Сведочанство деценије“ обухвата 37 фотографија осам аутора и представља доказ да сви фоторепортери Медија центра „Одбрана“ и после много година рада несумњиво воле свој посао, уживају у њему и обављају га максимално професионално. Јово Мамула, Горан Станковић, Даримир Банда, Радован Поповић, Зоран Миловановић, Душка Стефановић, Стефана Савић и Звонко Перге бележили су својим објективима најзанимљивије и најупечатљивије тренутке с догађаја који су били важни и чинили део њиховог посла последњих десет година. Присуствовали су војним вежбама и војним парадама, били сведоци спасавања унесрећених у поплавама и завејаних у снежним наносима, посетили припаднике Војске у мисијама у Либану, на Кипру...
Email