15.12.2015


Отворена изложба Ликовне секције "Михаило Миловановић"У Малој галерији Дома Војске данас је отворена изложба слика ликовне секције Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. „Михаило Миловановић“, коју је Савез организовао у овиру обележавања стогодишњице ослобађања Београда у Великом рату. Реч је о осмој изложби коју Савез организује, а чија је овогодишња тема „Први светски рат у очима уметника“.

Отварајући изложбу, председник Савеза пуковник у пензији Љубомир Марковић подсетио је на славну историју српског народа, напомињући да управо из ње треба да црпимо снагу и мудрост. Он је изразио задовољство што Ликовна секција из године у годину окупља све већи број чланова, од којих су многи професионалци, а не само аматери.

– Слике које смо представили говоре о времену и догађајима из ослободилачких, одбрамбених и праведних ратова које је водила наша земља и народ. Управо то време уметници су кроз своја дела успели да оживе, рекао је Марковић додајући да је овогодишња изложба обогаћена нумизматичком колекцијом инспирисаном Првим светским ратом.

Историчарка уметности и сликарка Бранка Гостовић истакла је да пред жиријем није био нимало лак задатак јер је било доста сјајних радова из целе Србије.

Од многобројних приспелих радова, жири је прву награду доделио Јевросими Лукић, другу Гордани Поповић, док је трећу награду добио Марко Миладиновић. Жири се, такође, усагласио да специјалне награде оду у руке академских вајара Митра Петковића и Љубише Манчића, као и нумизматичара Југослава Милетића.

Ове године Савез је уручио Споменицу поводом стогодишњице Првог светског рата Медија центру „Одбрана“ за дугогодишњу успешну сарадњу и несебичну подршку у раду. Признање је, у име те куће, примила потпуковник Биљана Пашић, начелник Одељења за заједничке послове.

Јединственом изложбом чланови Савеза и Ликовне секције дали су свој допринос обележавању стогодишњице Првог светског рата. Славне војсковође, ратници, јунаци, обични војници и прослављене битке српске војске у Великом рату доминантни су мотиви на платнима. У изложене радове аутори су, свако на свој аутентичан начин, уградили део својих осећања, знања, мисли и подсећања на Србију и њену славну историју.

Сви заинтересовани могу погледати изложбу до суботе, 19. децембра 2015. од 11 до 19 часова у Малој галерији Дома Војске Србије.
Email