20.11.2012


Отворена изложба „Блиско срцу”Изложба слика „Блиско срцу”, која је плод сарадње Медија центра „Одбрана“ и НВО „Балканска арт иницијатива“ отворена је вечерас у Малој галерији Дома Војске Србије. Поставка обухвата дела 33 уметника који припадају хипер реализму, правцу који почива на заборављеним тајнама старих мајстора.

Аутори поставке су, Миленко Јанковић, оснивач, носилац и главни координатор пројекта и његова супруга Гордана Савић, извршни директор пројекта.

Према речима Гордане Савић поставка је до сада излагана девет пута у Србији и реакције посетилаца су феноменалне. - Српски народ воли уметност што је показано великом посетом  изложби, рекла је Савићева и нагласила да је заједничка идеја била да јубиларна, десета изложба, буде приказана у Београду.

Оснивач, носилац и главни координатор пројекта Миленко Јанковић рекао је да је изложба, где год да је била постављена, донела патриотски дух, осећање узвишености, и вратила је самопоштовање и веру у оно што имамо.

Драган Јовановић Данилов, ликовни критичар и аутор текста за каталог, објаснио је да је изложба слика „Блиско срцу“ органски наставак изложбе „Фигурација, традиција, нација“, коју је организација „Барти“ (Балканска арт-иницијатива) организовала у Дому Војске Србије у Београду, у новембру 2010. године.

- И на овој изложби заступљено је 33 уметника који су пронашли прибежиште у класичном начину сликања, вековима богаћеног, и повратку традицији коју источни и западни езотерици одређују као место одакле ново сија оплемењеним сјајем. У питању су уметници који посвећено узоравају стару, поуздану, реалистичку њиву, рекао је критичар и додао да су се у поплави ликовне ружноће и просташтва који гутају свет, уметници представљени на изложби окренули занату, баштини и лепом.

- Сам назив изложбе „Блиско срцу“ знаковит је. Присетимо се, по православној науци, људски ум налази се у срцу, јер Бог је људима дао срце да размишљају, додао је Јовановић Данилов.

Изложбу је отворио Гвозден Ђолић, директор Музеја вина и виноградарства Александровац истакавши захвалност што су аутори поставке ту изложбу представили жупским виноградарима током 2012. године.

Посебну чар изложби дају сликари српске дијаспоре које су организатори уврстили у поставку, јер јој дају специјалан дух и дах. Тиме је деловање „Бартија“ попримило облик својеврсне културне мисије, јер је свих девет изложби представљало културне догађаје у мањим срединама.

Изложба ће бити отворена до 30. новембра 2012. године.


Email