19.11.2015


Отворена изложба "Надежда Петровић, 100 година од права на вечни помен"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

 Четвртину стваралачког опуса Надежде Петровић, родоначелнице српске модерне, од данас је могуће погледати у Великој галерији Дома Војске Србије. Изложбу је отворио државни секретар Ненад Нерић. Поставка коју чине 73 слике из свих стваралачких раздобља знамените уметнице резултат је сарадње највеће националне уметничке ризнице – Народног музеја у Београду и Медија центра „Одбрана“.

– Надежда Петровић јесте била учитељ не само свог, но свију народа, као што њена биографија и све што смо о њој данас чули потврђује. Она је, отварајући простор за нови правац, за модерно у српској уметности на почетку 20. века и данас на почетку 21. века - учитељ новог столећа, рекао је Нерић. Он је додао да пример Надежде Петровић враћа у време вере у идеале, вере у врхунско образовање, вере у оправданост жртвовања за то у шта се верује.

Гостима су се обратили директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин и председник Удружења српских уметника „ЛАДА“ Александар Ђурић који је подстио на чињеницу да је наша легендарна сликарка била њихова знаменита чланица.

– И у овој изложби садржано је необично много симболике. Она је видљива већ на плакату где је Надежда Петровић представљена са две фотографије које је одређују – као уметника и као ратну болничарку јер су таленти, хуманост и патриотизам основна обележја њене личности, рекао је пуковник Карапанџин.

Изложбу поводом 100 година од смрти сликарке прати богато илустрован каталог у коме је ауторка поставке историчарка уметности и музејска саветница Љубица Миљковић приредила језгровит текст о Надеждином животу, пажљиво правећи осврт на све стваралачке фазе уметнице од 1898. до 1913. године.

Врата Велике галерије Дома Војске Србије за посетиоце изложбе слика Надежде Петровић биће отворена до 24. децембра.
Email