12.11.2015


Откривено спомен-обележје Светом игуману Пајсију и Светом ђакону АвакумуУ холу Дома Војске Србије данас је свечано откривен бронзани барељеф са ликом Светог игумана Пајсија и Светог ђакона Авакума, дело вајара Миодрага Димитријевића. Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије и Српске православне цркве, запослени у Дому Војске Србије као и многобројни гости.

Барељеф су свечано открили в. д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић и Његово преосвештенство епископ топлички и викар Његове светости патријарха српског господин Арсеније Главчић.

Обрађајући се присутнима у име домаћина директор Медија Центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин подсетио да је Медија центар „Одбрана“ове године започео пројекат симболичног обележавања значајних јубилеја из српске ослободилачке историје откривањем спомен-обележја у Холу Дома Војске Србије. Он је истакао да је година у којој Србија обележава два века од Другог српског устанка, 100 година од Великог рата и 70 година од победе над фашизмом прилика да се на симболичан начин ода пошта онима који су обележили тај период наше историје.

– Само онај ко правилно познаје своју и прошлост свог народа може да се правилно одреди у садашњости и да планира будућност, рекао је Карапанџин додајући да су барељефи Надежде Петровић, Ђорђа Вајферта, генера Јована Драгашевића, композитора Станислава Биничког, Владислава Петковића Диса, Арчибалда Рајса, генерала Коче Поповића, и од данас, игумана Св. Пајсија и Св. ђакона Авакума ту су да подсећају да је и у ратовима могуће и потребно остати човек.

Он је истакао да је данас Дом Војске добио своју трећу, вечну галерију, са које ће нас великани подсећати да достојно чувамо културно наслеђе за генерације које долазе, „што је најмање што Дом Војске, као кућа војног етоса, духовности, традиције и културе може учинити успостављајући тако везу између прошлости и будућности“.

По благослову Његове светости патријарха српског господина Иринеја, Дом Војске Србије од данас има и своју славу, Светог краља Милутина.

Раније у току дана освештан је православни богослужбени простор у Дому Војске, а свечану литургију су, баш на дан када је, пре четири године, верска служба враћена у српску војску, служили војни свештеници Селимир Вагић и Саша Совиљ. Богослужбени простор на трећем спрату Дома Војске посвећен је краљу Милутину. Истог дана су, први пут после седамдесет година, освећене и просторије у којима су, током окупације у Другом светском рату, столовали припадници злогласног немачког Гестапоа, посебно некадашњи подрумски казамати, где су четири окупацијске године мучени житељи престонице и околине.

У уметничком делу програма учествовао је хор „Србски православни појци“ и драмски уметници Биљана Ђуровић и Хаџи Ненад Маричић.

На месту парка испред садашњег Дома Војске Србије, некада се налазила Стамбол-капија, озлоглашено место међу Србима, симбол страдања под Османским царством, покрај које су Турци набијали на колац бунтовне Србе. Баш ту, као чин одмазде за Хаџи-Проданову буну, на колац су набијени игуман Пајсије и више стотина Срба, а ђакону Авакуму, ученику игумана Пајсија, срце је прободено ножем, а затим мртво тело набијено на колац јер је и последњим дахом одбијао да се потурчи. Симболично, постављањем бронзаног медаљона са ликовима Светог игумана Пајсија и Светог ђакона Авакума одаје се пошта свим борцима и страдалницима који су слободу радије плаћали животом него одрицањем од православне вере и српства.


Email