05.11.2015


Отварена изложба „Наредник Олив Келсо Кинг-Аустралијанка у српској војсци" У Атријуму Дома Војске Србије вечерас је свечано отворена изложба „Наредник Олив Келсо Кинг – Аустралијанка у српској војсци“, која је настала у сарадњи Медија центра „Одбрана“ и Амбасаде Аустралије. Намера организатора изложбе је да савремено српско друштво подсети на храбро и несебично залагање Олив Келсо Кинг, једине Аустралијанке која је служила у српској војсци за време Првог светског рата. Прича о овој хериони представљена је на двадесетак форекса са многобројним фотографијама и документима, као и кроз оригналне предмете из периода 1914 – 1920. године, наменски допремљене из Аустралијског ратног музеја у Канбери.

На отварању изложбе присутнима су се обратили директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, амбасадорка Аустралије у Београду Џулија Фини и капетан Ворен Џемс Берстов из Изасланства Аустралије у Лондону.

- Иако се догодила пре једног века, прича о Олив Кинг и њеним задивљујућим подвизима и данас је занимљива и инспиративна. Она наглашава јаке културолошке везе које, упркос огромној удаљености, постоје између Аустралије и Србије, рекао је пуковник Карапанџин у поздравној речи.

- Када се осврнемо на рат, на тако мрачан период у историји, позитивне приче о одлучности, о херојским делима, о љубави, о људскости, то је оно чему треба да се дивимо, то је оно што треба да памтимо, истакла је на крају свог говора амбасадорка Џулија Фини.

Ову изложбу, која је само једна у низу комеморација које су приређене и у Аустралији и у Србији на тему Првог светског рата, свечано је отворио капетан Ворен Џемс Берстов:
- Моја је част и задовољство што сам позван да представљавам аустралијске одбрамбене снаге на отаварању изложбе о нареднику Олив Келсо Кинг, у предивном граду Београду и овде, у дивној згради Медија центра „Одбрана“.

Посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу до 20. новембра 2015. године, сваким даном, осим недељом, у периоду од 11 до 19 часова.
Email