20.10.2015


Откривен барељеф у част Кочи Поповићу У холу Дома Војске Србије данас је откривен бронзани барељеф са ликом Константина Коче Поповића (1908-1992), генерал-пуковника ЈНА. Спомен-обележје аутора Љубише Манчића, у присуству еминентних званица, открио је дугогодишњи новинар и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

Спомен-обележје у част Кочи Поповићу део је пројекта обележавања значајних јубилеја из српске ослободилачке историје, који је ове године покренуо Медија центар „Одбрана“.

На свечаности, чији су покровитељи СУБНОР Србије и Клуб генерала и адмирала Србије, гостима су се обратили заменик директора МЦ „Одбрана“ потпуковник Зоран Крупеж, председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије генерал-потпуковник у пензији Златоје Терзић и Душан Чукић.

Обележавајући стогодишњицу почетка Првог светског рата и седам деценија победе над фашизмом, данас је симболично одата почаст једном од значајних учесника народноослободилачке борбе, који се истински залагао и веровао у тријумф народа над окупатором. Потпуковник Крупеж истакао је да је пројекат Медија центра „Одбрана“ добар начин „да се одужимо великанима српске историје“.

- Коча Поповић је био пацифиста, ратник, уметник, песник, надреалиста, филозоф, генерал, државник – све помало. Барељеф Коче Поповића још један је у златном низу бронзаних одличја који красе Хол Дома Војске Србије, нагласио је заменик директора Медија центра „Одбрана“.

Према речима генерала у пензији Златоја Терзића, о Кочином војничком путу је лако и тешко говорити – „лако јер има много тога да се каже, а тешко јер је тешко достићи те висине које је он поставио за живота“.

Пре него што је открио барељеф, председник СУБНОР-а навео је да у многим народима, па и у нашем, постоји изрека „никад није касно“.

- Никада није касно за добра дела. Једно добро дело је откривање барељефа Кочи Поповићу, на данашњи дан, Дан слободе нашег Београда, поручио је Чукић.

После откривања спомен-обележја, у Атријуму Дома Војске Србије одржана је трибина „Добровољци у одбрани Србије у Првом светском рату“, коју је организовало Удружење ратних добровољаца од 1912. до 1918.


Email