13.10.2015


Отворена изложба "Мач и перо - Живко Г. Павловић, генерал и академик"
КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Малој Галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба „Мач и перо – Живко Г. Павловић, генерал и академик“ коју Медија центар „Одбрана“ организује у сарадњи са Народним Музејом из Смедеревске Паланке.

У име домаћина, присутне је поздравио заменик директора Медија центра „Одбрана“ потпуковник Зоран Крупеж, који је том приликом истакао да се данас стиче утисак да шира јавност мало зна о Живку Павловићу, иако је његово име незаобилазно у српској ратној историји и војној аналитици.

– Под кровом ове установе налази се и магазин „Одбрана“, који баштини традицију првог званичног гласила српске војске–листа „Ратник“, у коме је Живко Павловић својевремено објављивао стручне чланке и преводе, рекао је потпуковник Крупеж додајући да је то, поред неоспорно брилијантне војничке каријере, разлог због ког је Медија центар „Одбрана“ прихватио да буде домаћин те изложбе. Да је реч о сарадњи која ће се и у будућности наставити, најбоље говори податак да се већ у петак отвора изложба „Поетика и судбина 20. века“ у Народном Музеју Смедеревске Паланке.

Директор Народног Музеја Смедеревска Паланка Стеван Мартиновић истакао је да му је част што има прилику да сарађује са Медија центаром „Одбрана“, кућом која се последњих година наметнула као једна од најеминентнијих излагачких институција у српској престоници.

– Част ми је и задовољство да у години када прослављам стогодишњицу Првог светског рата на симболичан начин захвалимо човеку који се уписао на странице историје не само доњејасеничког краја већ и читаве земље, рекао је Мартиновић захваливши  кустосу Петру Декићу на свеобухватној поставци коју од данас имају прилику да виде и Београђани.

Отварајући изложбу о Живку Павловићу, директор Института за новију историју Србије проф.др Миле Бјелајац подсетио је на тежак животни пут једног од најпознатијих српских униформисаних српских академика.

–Генерал Живко Павловић дао је свој допринос прво током балканских ратова, а од јесени 1914. године био је главна рука војводе Радомира Путника. Читава епопеја повлачења на албанско приморје носи печат организације иза које је стајао тадашњи пуковник, начелник оперативног одељења Живко Павловић, рекао је Бјелајац додајући да је после рата и Павловић, као и цела врховна команда Радомира Путника, деградиран и „склоњен у страну“.

Према речима директор Института за новију историју Србије, након пензионисања Живко Павловић посвећује се раду на историји наших ратова и војно-стручним предметима. Празнање у научној области стиже му већ 1921. године када га Српска Краљевска Академија прима у своје редове. У својој последњој стратешкој процени предвидео је дешавања у Другом светском рату, успон и слом фашистичке Немачке, добор процењујући да ће Хитлеровој војној машинерији на крај стати Совјетски Савез.

– Ниједна његова велика стратешка замисао није пала на испиту историје. Нажалост, пало је друштво, рекао је Бјелајац подсећајући да је Павловић мора после рат да доказује да је идеја пробоја Солунског фронта била примарно његова.

Кроз документа и фотографије настала током Балканских ратова и Првог светског рата у врху српске војске може се видети одлучујућа улога Живка Павловића у најодсуднијим тренуцима борбе за спас Србије и његове непоседне личне везе са краљем Александром Карађорђевићем и тад већ славним српским војводама, Путником, Мишићем и Степановићем. Изложба „Мач и перо - Живко Г. Павловић, генерал и академик“ Народног музеја у Смедеревској Паланци на 19 паноа, у 4 витрине и кроз један видео рад доноси више од 70 докумената и личне предмете који презентују кључне тачке у животу и делу овог изузетног војсковође и научника.

Са детаљима из живота и дела значајног српског војсковође публика може да се ближе упозна кроз организована кустоска вођења 17. и 24. октобра 2015. године од 13 часова. Сви заинтересовани имаће прилику да погледају изложбу до 28. октобра 2015. године, сваким даном, осим недељом, у времену од 11 до 19 часова.
Email