08.10.2015


Отворена изложба "Ликовна колонија Сићево 1964-1969."КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Народни музеј Ниш и Медија центар „Одбрана“ приредили су изложбу „Ликовна колонија Сићево 1964-1969“, отворену данас у Дому Војске Србије, поводом 50 година од обнављања уметничке колоније.

Посетиоцима су се обратили заменик директора Медија центра „Одбрана“ потпуковник Зоран Крупеж, директор Народног музеја Ниш Славиша Поповић и историчар уметности Никола Кусовац.

Потпуковник Крупеж рекао је да су Медија центар „Одбрана“ и Народни музеј Ниш до сада реализовали неколико успешних изложбених поставки, у Београду и Нишу, и да ће посетиоци Дома Војске имати прилику да до 12. новембра виде изабрана дела Колоније у реновираној Великој галерији.

Према речима директора нишког музеја, осим изложених дела, битност изложбе огледа се и у идеји око које се Колонија окупила - „бити велики у свету уметности“. Он је истакао да идеја живи и никада не умире, и да треба бити поносан на прошлост Колоније, као и на њену садашњост.

Изложбу је отворио Никола Кусовац који је присутнима поручио да у оквиру изложбене поставке нема замерки ни на једно дело, и да је част видети производе стваралаштва у Србији шездесетих година, пре свега у Нишу.

Ликовна колонија у Сићеву најстарија је уметничка колонија на простору Балкана, коју је 1905. године основала сликарка Надежда Петровић. На прекид у раду колоније утицао је низ историјских догађаја, због чега је створена пауза од скоро 60 година до поновног окупљања уметника с истим циљем и идејом.

Посетиоцима изложбе приређен је део богатог ликовног фонда Збирке савремене уметности нишког музеја у коме се чувају уметничка дела настала у Ликовној колонији Сићево, у периоду од 1964. године, када је и обновљен рад некадашње колоније, до 1970. године, када је старање о организовању колоније и излагању радова преузела новооформљена Галерија савремене ликовне уметности у Нишу. Представљена су дела Бранислава Протића, Зорана Павловића, Владислава Тодоровића, Бранка Филиповића, Мариа Маскарелија, Ксеније Дивјак и осталих.

Email