15.09.2015


Откривање спомен-обележја у част др Арчибалду РајсуВојни аташе Швајцарске пуковник Ларс Вејлструп открио је данас спомен-обележје у бронзи посвећено др Арчибалду Рајсу „војнику правде, истине и права“ у холу Дома Војске, а свечаности су присуствовали и државни секретари у Министарству одбране Зоран Ђорђевић и Ненад Нерић, саветник премијера Србије за регионалну сарадњу и вере Владимир Божовић, као и многобројни гости.

Том приликом, заменик директора Медија центра „Одбрана“ потпуковник Зоран Крупеж, истакао је да се овим догађајем, чији је покровитељ Иницијативни одбор „У име сећања на др Арчибалда Рајса“, симболично одаје почаст великом пријатељу Срба тачно на стогодишњицу његовог учествовања у одступању српске војске и народа преко Албаније. Он је, такође, додао да је др Рајс „највећи Србин, не по рођењу, већ по опредељењу“.

Према речима пуковника Вејлструпа, много је тога речено и написано о др Рајсу и његово завештање живи и данас. Он се, такође, сматра оцем модерне форензике, а у његовим мислима и делима, виде се две одлике типичне за швајцарски менталитет – склоност ка иновацијама и владавина права. Рајс је посветио живот борби за међународно право и правду, нагласио је пуковник Вејлструп, а његов чувени поклич „нема неутралности пред злочином“, и данас је идеја водиља свих оних које представљају земље посвећене неутралности.

У данашњем програм учествовали су и Хор „Браћа Барух“; вокална солисткиња Светлана Стевић Вукосављевић; продекан за наставу Криминалистичко полицијске академије проф. др Милан Жарковић, главни и одговорни уредник „Геополитике“ Слободан Ерић (у име издавача књиге „Ратни извештаји из Србије и са Солунског фронта“) и глумац Љубивоје Тадић у монодрами „Чујте Срби“.

Арчибалд Рајс, као ратни извештач са најопаснијих места информисао је јавност о масовним ратним злочинима над српским живљем и кршењу међународног права; обављао увиђаје у местима кроз која је пролазио и лично се ангажовао у помоћи српским избеглицама и збрињавању српске сирочади. Са жељом да учествује у изградњи новог живота у разореној Србији, након Великог рата трајно се настанио у Београду, где је и настало његово чувено дело „Чујте Срби“, својеврсни аманет српском народу.

Медија центар „Одбрана“ започео је ове године пројекат симболичног обележавања значајних јубилеја из српске историје откривањем спомен-обележја у Холу Дома Војске Србије, а од данас, уз барељефе са ликовима Надежде Петровић, Ђорђа Вајферта и Јована Драгашевића је и обележје у бронзи посвећено Арчибалду Рајсу „војнику правде, истине и права“.
Email