26.06.2015


У Дому Војске отворена изложба слика Наде НоваковићКЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

U Domu Vojske otvorena izložba slika Nade Novaković
У Малој Галерији Дома Војске данас је свечано отворена изложба „Нада Новаковић (1915-1993) - Биографија једног потписа“. Више од 30 изложених слика прилика је да се освежи сећање на стваралачки опус те уметнице, али и да њено име поново засветли на уметничком небу.

Говорећи о изложби, заменик директора Медија центра „Одбрана“ потпуковник Зоран Крупеж, истакао је да је то прилика да се симболично ода почаст уметници, која је рођена пре тачно једног века, и која је својим стваралаштвом допринела југословенској ликовној сцени 20. века. Он је, такође, указао да је својеврсни куриозитет да су нека од дела Наде Новаковић 1971. године биле изложене у галерији Дома Војске у оквиру изложбе „Народноослободилачка борба у делима ликовних уметника Југославије“.

U Domu Vojske otvorena izložba slika Nade Novaković Отварајући изложбу, виши кустос Народног музеја Петар Петровић оценио је да је Нада Новаковић изнад свега желела да ствара, упркос разарању и ратовима које је проживела, колико је могла и колико је имала снаге. Петровић је, такође, истакао да је велики део живота Нада посветила и педагошком раду, тако да су интимни кутак биле њене слике, а актива живот је посветила племенитом позиву и раду са децом.

Осврћући се на Надин израз, сликарску вештину и омиљене технике, историчар уметности Маријана Живановић нагласила је да ова изложба треба да разоткрије део заборава и реафирмише уметницу скромне личности, чија дела одају околности у којима су настајала – током рата, школовања у Паризу, и касније током живота у Сарајеву и Београду, сведочећи истовремено и о судбини саме уметнице.

Изложба ће за све посетиоце бити отворена до 11.јула.
Email