05.11.2012


Отворена изложба „Портрети - огледало времена, време лица” у Дому ВојскеПоводом прославе 130 година Градског музеја Вршац, вечерас је у Свечаној сали Дома Војске Србије отворена изложба слика из колекције Градског музеја Вршац „Портрети-огледало времена, време лица“.

Поставка, која је плод сарадње Медија центра „Одбрана“ и Градског музеја Вршац, обухвата 45 слика, 25 цртежа и две скулптуре, а аутор изложбе је кустоскиња вршачког музеја Драгана Куручев.

Наша позната драмска уметница, Вршчанка, Рада Ђуричин, отворила је изложбу стиховима Васка Попе, посвећене том банатском граду.

- Још 1882. године Вршац је добио Градски музеј, а сада га већ можемо назвати градом музеја, јер га краси шест музеја – рекла је Рада Ђуричин изражавајући задовољство што јој је припала част да отвори вечерашњу изложбу портрета.

Говорећи о значају поставке, директорка Градског музеја Вршац Аница Медаковић, и кустоскиња вршачког музеја Драгана Куручев посебно су истакле веома плодну сарадњу са тимом Галерије Дома Војске и да су још једном оправдали изузетну репутацију у круговима музејских и галеријских институција Србије.

- Модели који су позирали пред штафелајима познатих уметника, уз обичан свет су и веома истакнути грађани Вршца, од Паје Јовановића, кога је на Академији сликао колега Рудолф Свобода, преко Јована Стерије Поповића и градоначелника Вршца, до импозантног портрета краља Александра – рекла је кустоскиња вршачког музеја наглашавајући да је заједничка нит која повезује моделе и ауторе управо град Вршац у коме су се њихови животни путеви у једном тренутку додирнули.

Према речима директора Медија центра „Одбрана“ потпуковника Славољуба Марковића, у годинама које су за нама, делатност Галерије темељила се на сарадњи са институцијама културе широм земље. Он је, такође, изразио задовољство што је Галерија, због тога, у прилици да заједнички обележава многе значајне јубилеје, као и овај вршачког музеја, а да ће и сама Галерија Дома Војске следеће године обележити јубилеј шест деценија постојања.

У Великог галерији Дома Војске, током новембра престоничка публика имаће прилику да види портрете грађана Вршца, представника цркве, заслужних личности историје и културе чији су аутори Јован Поповић, Константин Данил, Урош Предић, Паја Јовановић, Николај Кузњецов, Михаљ Мункачи, Николае Попеску, Иван Радовић, Младен Јосић, Карло Направник, Стојан Трумић, Зоран Петровића, Ристо Стијовић.

Изложба ће бити отворена до 01. децембра 2012. године.

Email