29.05.2015


Отворена изложба "Уметност у духовном егзилу"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Свечаној сали Дома Војске Србије вечерас је свечано отворена изложба „Уметност у духовном егзилу“ и промовисана књига под истоименим називом ауторке Нине Крстић, директорке Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине.

Реч је о изложбено-издавачком пројекту који је плод сарадње Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине и Медија центра „Одбрана“, који је настао као резултат дугогодишњег истраживања на пољу алтернативних, слободних ликовних изражавања уметника сирове визије, чије је стваралаштво паралелни ликовни свет који доноси нове димензије у контексту доминантне културе и уметности.

Према речима директора Медија центра „Одбрана“ пуковника Стевице Карапанџина, ове године се навршава 70 година рада Велике галерије под сводовима тог некадашњег Ратничког дома, а само током претходне године више од 70 хиљада љубитеља уметности посетило је то здање.

- Улога војника јесте да чува мир, а то чини пре свега, градећи мир у себи. Култура је, наиме, једна од тих ствари којима се боримо за мир у себи, али и око себе – указао је пуковник Карапанџин указујући на значај који Медија центар „Одбрана“ већ годинама има на престоничкој културној мапи.

Отварајући изложбу, директор Музеја Гугинг из Беча Јохан Фајлахер, нагласио је да уметност која је овом приликом представљена публици одувек постоји, али је тек у 20. веку опажена од стране других уметника и означена је као „изворна уметност“, она на коју се није утицало.

- Реч је била о фасцинацији чињеницом да уметност настаје изнутра и да се не може научити само на академији, на основу одређених узора, већ извире из самог човека – нагласио је Фајлахер указујући да је српско маргинално стваралаштво добро познато међу немачким љубитељима и познаваоцима уметности.

О књизи „Уметност у духовном егзилу“, уз ауторку, говорила је и Наталија Церовић, историчарка уметности која је посебно истакла велики допринос овог дела ауторке Нине Крстић у погледу разумевања маргиналне уметности на њеном приближавању широј публици.

Публика која је вечерас посетила Дом Војске, била је у прилици и да погледа премијеру документарног филма „Сава Секулић Самоук“ аутора Слободана Пешића, који је нагласио да је реч о његовом првом остварењу започетом пре четири деценије, а заокруженом вечерашњом премијером.
Мултимедијални пројекат реализован је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Изложба ће бити отворена до 15. јула 2015. у Великој галерији Дома Војске Србије, сваког дана (осим недеље) у времену од 11 до 19 часова.

Email