27.05.2015


Отворена изложба "Будимо часни потомци да бисмо били достојни преци"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Атријуму Дома Војске Србије данас је отворена изложба фотографија „Будимо часни потомци да бисмо били достојни преци“ у организацији Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године и Медија центра „Одбрана“.

Отварајући изложбу, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић рекао је да „велики и моћни када поробљавају један народ, не чине то само оружјем, већ и изменом историје и брисањем културе сећања“, а да управо Друштво чува сећања на историју и вредности које никако не смемо заборавити.

- Морамо памтити где смо били, где су наши преци положили своје животе и ради чега, како би нашим младим поколењима оставили та сећања у аманет. Ако изгубимо сећање на своју историју и прошлост, изгубићемо и своју будућност, рекао је Поповић додавши да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржава сваку активност везану за ошување сећања на оне који су зарад слободе живот несебично положили на браник отаџбине.

Госте је поздравио директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин који је истакао да је највећи успех Друштва, које постоји готово пола века, то што својим несебичним залагањем успева да отргне од заборава светле догађаје из историје српског народа и упознаје младе генерације са борбом наших предака за слободу.

Секретар Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године Драгана Јуришић истакла је Друштво од првог дана оснивања ради на узвишеној мисији неговања традиције ослободилачких ратова у Србији, по чему је и познато ван граница наше земље.

- Друштво редовно учествује и организује обележавање значајних догађаја из Првог светског рата, а већ дуги низ година блиско сарађује са сродним удружењима из савезничких земаља у Великом рату, рекла је Јуришићева напомињући да ни у ратним годинама Друштво није прекидало своје активности.

Изложбом се обележава 45 година успешног постојања Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године широј публици представи рад и мисија Друштва. Поставка садржи панеле са фотографијама, архивском грађом, одликовањима и сведочењима, а посебна пажња дата је оснивачу Друштва – артиљеријском пуковнику у пензији др Димитрију Павловићу.

Сви заинтересовани изложбу могу да погледају до 10. јуна 2015. године у Малој галерији Дома Војске Србије сваким даном, осим недеље, у времену од 11 до 19 часова.

Email