05.05.2015


Отворена изложба "Мале приче из Великог рата"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У склопу обележавања стогодишњице од Првог светског рата, у Малој галерији Дома Војске Србије отворена је изложба „Мале приче из Великог рата“, коју су приредили Медија центар „Одбрана“, Одељење ваљевског Народног музеја из Осечине, Савез потомака ратника Србије 1912. до 1920. године и Војни музеј у Београду.

Нераздвојни део изложбе „Мале приче из Великог рата“, на којој су представљени предмети из Првог светског рата, оружје и ратна опрема, у власништву Музеја и Храма Вазнесења Господњег у Осечини и из приватних збирки др Светислава Станојевића Шола, Милоша Вуковића и Миодрага Ненадовића, чине и бројне фотографије, списи, дневници и писма војника, прикупљени у оквиру пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, започетог прошле године на иницијативу Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. године, приказани у форми видео записа.

Многобројне љубитеље историје, присутне на свечаном отварању изложбе „Мале приче из Великог рата“, бираним речима је поздравио директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, који је говорио о издавачким плановима куће којој је на челу и томе шта је до сада учињено на обележавању стоте годишњице од избијања, док су о изложби и Албуму сећања говорили руководилац Музеја Осечина, Милан Петровић, стручни сарадник Музеја Осечина, Љубомир Марковић, председник СПРС 1912-1920. и Александар Василић, руководилац пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“.

Истичући да је изложба заправо омаж српском војнику који је, несебичним жртвовањем и натчовечанским напорима, савладао три велике силе и победоносно се вратио у отаџбину, Светозар Гачић је рекао да мали човек, ратник, никада и није био мали.

- Без обичног човека, војника, Србија никада не би успела да победи и поред све генијалности њених војвода и војсковођа. Ратник, сељак, остао је гарант слободе на овим просторима, на Балканском бурету барута, на коме је увек било потребно доказивати право на достојанствен и слободан живот, казао је, између осталог руководила Одељења ваљевског Народног музеја у Осечини.

Пригодним речима обратио се и Милан Петровић, стручни сарадник Музеја у Осечини који је истакао напоре организатора и приређивача изложбе учињене на прикупљању експоната, али и жељу потомака ратника и власника драгоцених докумената и оружја из Првог светског рата да се они учине доступним јавности и тако проговори о јуначким делима наших предака.

О непресушном извору слободарских тежњи и храбрости српских ратника из периода 1912. до 1920. године говорио је Љубомир Марковић, дугогодишњи председник организације која окупља 30 удружења потомака ратника из периода 1912. до 1920. године. Он је истакао да слобода за српски народ нема цену, као што ни захвалност потомака за све што су њихови преци учинили у борби за слободу, нема границу.

- Ми можемо да обећамо да ћемо наставити традицију борбе за слободу и да нећемо обрукати наше претке који су своје животе дали да нам сачувају слободу и отаџбину. Пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, покренут 2014. године наставља се. Цела ће Србија достојно обележити све догађаје који су се одвијали ратне 1915. године, али и оне касније, цела ће Србија бити на Крфу 1916. године, проћи ће поново путевима којима су прошли хероји Албанске голготе, биће на Солуну... Обележићемо све значајне датуме који су 1915. годину учинили једном од најстрашнијих година у историји српског народа, када је Србију, осим Немаца, Бугара и Аустроугара напао и тифус.

Руководилац пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ Александар Василић се захвалио свима који су, својим прилозима, фотографијама, писмима, разгледницама и другим документима прикупљеним у протеклом периоду, омогућили успех иницијативе коју су, између осталих, подржали Српска и Руска православна црква, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије и многе организације и удружења ратника.

Email