30.04.2015


Откривање спомен-обележја у част Надежди ПетровићПоводом обележавања стогодишњице смрти велике српске хероине и сликарке Надежде Петровић у Централном холу Дома Војске Србије данас је свечано откривено спомен-обележје „Надежда Петровић – ратна болничарка“ аутора Мирка Мркића Острошког.

Том приликом, рељеф је открио академик Владимир Костић, председник САНУ, а о значају лика и дела српске уметнице, која је стварала почетком 20. века, говорили су директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, историчар уметности Никола Кусовац, књижевник Милован Витезовић, као и аутор Мирко Мркић Острошки.

Данашњој свечаности су присуствовали и супруга председника Републике, Драгица Николић, начелник Управе за организацију Сектора за политику одбране Министарства одбране генерал-мајор Слађан Ђорђевић, као и многобројни гости.

Према речима пуковника Карапанџина, спомен-обележје које је данас откривено део је пројекта посвећеног значајним личностима и обележавању важних јубилеја из српске историје, чији је он идејни творац.

- Једина искуствена и тачна веза између прошлости, садашњости и будућности давно је успостављена релацијом у којој само онај који познаје и поштује своју прошлост може да се одреди у садашњости и планира будућност – поручио је пуковник Карапанџин подсећајући на симболику данашњег чина, као и на историјски значај здања Дома Војске, некадашњег Ратничког дома.
Реч је, како је објаснио, симболичном повезивању свих периода наше нововековне војничке историје, са равноправним односом при вредновању наших највреднијих војничких традиција, а истовремено симболично обједињавање свих делатности установа Министарства одбране, које су овде данас мирнодопски лоциране.

- Уз спомен обележје Надежди Петровић, намера нам је да кроз опремање хола Дома Војске Србије, до краја године поставимо рељефе у бронзи посвећене Владиславу Петковићу Дису, светом игуману Пајсију и светом ђакону Авакуму, генералу Јовану Драгашевићу, Станиславу Биничком и Кочи Поповићу – најавио је пуковник Карапанџин.

Подсећајући на детаље из биографије славне сликарке и хероине, академик Владимир Костић, је истакао да је она умрла свесно се жртвујући, замењујући сукоб боја и облика из сликарских престоница Европе, пожртвованошћу позива добровољне болничарке у Ваљевској болници у јеку Првог светског рата.

- Оно што је оставила иза себе на уметничком пољу, сликарско дело стоји потпуно засебно, јединствено и неупоредиво. Указујући на тај тужни раскорак, неко ко је у пуном обиму свог живота могао да буде међу кључним личностима који је Србији мога да доноси токове модерности, оног најбољег што је култура Европе, не њена политика, умела да створи у том времену, и у чему је сама била савременик, она се, међутим одлучује на радикалан прекид сопственог пута, да би се у свом доживљају лојалности народа коме припада изложила пошасти сиротињских болести и неизбежној смрти – истакао је академик Костић.

Говорећи о Надежди Петровић као о „див-девојци“ свога времена, историчар уметности Никола Кусовац нагласио је да је она за непуну деценију и по свог стваралаштва, оставила веома значајан траг, на коме се темељи свеколика српска модерна уметност.

- Надежда је у тренутку када је стварала била боља од оних који су били перјаница Европе. Њен експресионизам, у том тренутку, могао је да баци, као и што то данас чини, у засенак оне мајсторе немачког експресионизма, какве су били Кирхнер или Пекштајн – указао је Кусовац додајући да ово спомен обележје сведочи о нашим великим жртвама и великим стваралачким могућностима.

Писац Милован Витезовић, на данашњој свечаности, беседио је о сусрету две велике Српкиње - Надежде Петровић и Десанке Максимовић пред капијом Ваљевске болнице, илуструјући том приликом сву трагичност времена у којима се сусрет догодио.

Аутор бронзаног спомен обележја, Мирко Мркић Острошки, изразио је задовољство што је био у прилици да се његови радови нађу у Дому Војске Србије, као и на подршци фирми „Статус стил“ која је омогућила да то дело буде одливено у бронзи.

Након церемоније откивања спомен-обележја, у Свечаној сали дома Војске Србије драмска уметница Биљана Ђуровић извела је монодраму „Надежда Петровић“ у режији Божидара Ђуровића.

Email