28.04.2015


Отворена изложба "Социјална уметност и социјалистички реализам"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Великој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба „Социјална уметност и социјалистички реализам“, која је настала као плод сарадње Фондације Вујичић и Медија центра „Одбрана“.

Изложба, коју чини избор од 118 уметничких дела из Вујичић колекције, прати тему социјалистичког реализма (1948–1952), као и социјалне уметности која је претходила овом периоду. У склопу изложбе представљена су дела присталица „тврдог језгра“ домаћег социјалистичког реализма попут Ђорђа Андрејевића Куна, Пива Караматијевића, Бранка Шотре, али и већине аутора код којих је ова уметност представљала краткотрајну епизоду у стваралаштву.

Отварајући изложбу др Јасна Јованов, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, истакла је да је реч о заокруженој колекцији посвећеној социјалној уметности и социјалистичком реализму која ће у наредном периоду добити свој коначан изглед, истичући да тај правац није привукао све уметнике, већ само један део стваралаца.

- Део уметника прихвата социјални контекст уметности и социјални бунт што изражава кроз своја дела, кроз уметничке групе и личне наступе, али то дефинитивно није став свих уметника, рекала је др Јованов додајући да је уметност одувек била један од гласноговорника нових идеја и нових виђења развоја државе.

Према речима проф. др Јерка Денегрија, који је заједно са Јасмином Јакшић Субић аутор изложбе, период социјалистичког реализма у уметности до скора је, без правог разлога, био занемариван.

-Данас је јасно да је то један важан период у који наука историје уметности треба да унесе ново светло и да објасни многе дилеме, јер је реч о периоду када се у уметност уплићу спољна и унутрашња политика, идеологија, уметнички систем и едукација, рекао је Денегри изразивши уверење да ће изложба привући пажњу стручне јавности с обзиром да је више од 90 процената данас изложеног материјала први пут пред публиком.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин изразио је задовољство што београдска публика први пут има прилику да види изложбу „Социјална уметност и социјалистички реализам“ управо у Дому Војске Србије, напомињући да међу 1 500 дела колико се баштини у том здању највећи део из социјалистичког реализма које су у то време даривали аутори. Пуковник Карапанџин рекао је да ће та изложба у Ноћи музеја 16. маја бити један од многобројних програма којим ће се представити Министарство одбране и Војска Србије.

Вујичић колекција је приватна уметничка збирка српске уметности 20. века са седиштем у Београду чија уметничка ризница броји више од пет стотина уметничких дела– слика, скулптура, цртежа, графика, фотографија, принтова и радова концептуалне уметности. Радови који се налазе у колекцији хронолошки обухватају српску уметност двадесетог века, а колекција је употпуњена збирком документарног материјала и архивске грађе, библиотеком и електронским и штампаним регистром. Вујичић колекција једна је од првих приватних збирки која је почела са јавним излагањем уметничких дела које поседује, сматрајући то својом обавезом према друштву.

Сви заинтересовани имају прилику да погледају изложбу до 22. маја у Великој галерији Дома Војске Србије сваким даном, осим недеље, у времену од 11 до 19 часова.

Email