27.03.2015


Отворена изложба "Рана хришћанска уметност - мозаик, иконе и фреске"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Епископ топлички Арсеније отворио је у Атријуму Дома Војске Србије изложбу „Рана хришћанска уметност – мозаик, иконе и фреске“, насталу као плод сарадње Високе школе - Академије Српске православне цркве за уметност и конзервацију и Медија центра „Одбрана“.
Викарни епископ патријарха српског Иринеја истакао је да је икона дубоко у традицији Православне цркве и да се кроз векове се развијала, у манастирима али и преко људи који су радили на томе.
– Данас свака православна црква има своју академију, која на стручан начин али са мером гаји православни иконопис. Фреске и иконе су живо Јеванђеље које сведочи о Богу и његовој цркви која се најпре огледа у светој Литургији и Евхаристији, рекао је високи црквени клирик.

Епископ је додао да се српска средњовековна културна баштина пре свега огледа у црквеној уметности из српских манастира, и да се, после изложбе коју данас отвара, а приредили су је професори Академије, нада да ћемо ускоро имати прилику да погледамо радове њихових студената.

Директор Медија центра „Одбрана“, пуковник Стевица С. Карапанџин подвукао је симболику која прати отварање изложбе, истичући да некадашњи Ратнички дом са Донжон кулом, као делом јединственог комплекса Калемегданске тврђаве представља симболичку везу са ратовима за ослобођење од турског ропства.
– Дом Војске баштини и вреднује ту ослободилачку традицију, односно предање српске Војске, а наши сарадници на пројекту, Висока школе - Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију, баштини традиције академског образовања уметника, чија је основна намера стваралаштво у сврху литургијског живота и евхаристијске заједнице.

Радови, који ће у Дому Војске Србије бити изложени до 24. априла, и њихови аутори, окупљени су овом приликом око специфичне идеје обнове једног заборављеног идентитета на обзору академског уметничког образовања – профила црквеног уметника, било да је његово поље деловања усмерено на стварање нових или на чување и обнову „старих“ уметничких дела под окриљем православне духовности, пише пригодном каталогу који прати поставку др Александра Кучековић .

Email