20.03.2015


Отворена изложба "Момо Капор у атељеу"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Велика галерија Дома Војске на месец дана постаће атеље Моме Капора. Вечерас је у њој отворена изложба „Момо Капор у атељеу“, која је настала као заједнички подухват Задужбине „Момо Капор“ и Медија центра „Одбрана“. Свечано отварање пред бројним гостима, Моминим пријатељима, колегама и обожаваоцима, одржано је у Свечаној сали Дома Војске Србије.

Програм је водила глумица Вјера Мујовић, а присутнима су се обратили пуковник Стевица С. Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“, Владан Вуксановић, секретар за културу Града Београда, Љиљана Капор, оснивач Задужбине „Момо Капор“ и Драган Лакићевић, уредник Српске књижевне задруге. Изложбу је отворио сликар Милош Шобајић.

Ово је трећа велика Момина изложба која се одржава у Дому војске. Могло би се рећи, постала је то лепа традиција. На ту чињеницу присутне је подсетио пуковник Карапанџин.
„Настојећи да сводове овог здања подупремо монументалним стубовима српске културе, делима најзнаменитијих српских уметника, током протеклих пет година, од смрти Моме Капора, два пута смо организовали изложбе његовог стваралаштва. Тој се традицији, ево, приклањамо и данас“, рекао је директор Медија центра „Одбрана“.

Момо Капор је један од симбола Београда. Волео је Београд и Београђане и боље него ико други умео је у реч или цртеж да преточи београдски шарм. О његовом значају за наш град говорио је секретар за културу града Београда.
„У времену кад је у овој земљи бујала црвена аристократија, а стара аристократија венула и топила се као грудва снега на сунцу, Момо Капор је био аристократа посебног кова – био је аристократа духа. Био је у сваком смислу принц културног Београда“, рекао је Владан Вуксановић.

На изложби у Дому војске посетиоци ће бити у прилици да виде део Капоровог атељеа измештен из његовог стана на Неимару. Моћи ће тако да виде материјал којима је сликао, осете мирис боја, дотакну његов штафелај, доживе амбијент у ком је стварао.
„Човек никада не може да схвати о неком сликару много, а за кратко време, ако не види његов атеље, стан или кућу у којој живи. Свако од нас је бар једном у животу пожелео да завири у свет неког уметника којег воли“, објаснила је Љиљана Капор потребу да се поред слика пред посетиоце изнесе и простор и ком су те слике настајале.

На свечаном отварању представљене су и две књиге његових интервјуа „Сентиментални пртљаг Моме Капора“ и „Сентиментални рат и мир Моме Капора“ у издању Задужбине „Момо Капор“ и Српске књижевне заједнице. Књиге су у директној вези са изложбом јер је у њима уметник, између осталог, одговарао на многа питања о сликању и сликарству уопште. Књигу је представио Драган Лакићевић, а одломке из књиге читала је глумица Рада Ђуричин.
„Обе књиге заједно имају близу деветсто страна. Остала је још једна књига разговора са Капором“, најавио је Лакићевић и додао да ће због своје вредности вероватно носити назив „Сентиментални класик Момо Капор“.

Изложбу је отворио наш велики сликар и члан управног одбора Задужбине „Момо Капор“ Милош Шобајић.
„На изложби ћемо видети, поред атељеа и једну серију слика која је врло интересантна. Зове се школице. И на плакату ове изложбе видимо Мому како скакуће на једној школици“, рекао је Шобајић. Слике с мотивом дечјих школица су нешто по чему је Капор био препознатљив и јединствен у свету. Школице је почео да слика средином седамдесетих година, док је повремено живео у Њујорку, а наставио је да их слика до краја живота.

На крају програма приказани су и делови из кратког филма о Моми Капору, који ће се све време изложбе приказивати у Великој галерији.

Љубитељи Момине уметности моћи ће да погледају изложбу до 18. априла 2015. године сваког дана сем недеље у времену од 11 до 19 часова.


Email