12.02.2015


Отворена изложба "У светлости Милене"
КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !


У Великој галерији Дома Војске Србије данас у 13 часова отворена је изложба „У светлости Милене“. Изложба је настала заједничким радом Галерије Милене Павловић Барили из Пожаревца и Медија центара „Одбрана“.

Уметничка збирка Савремене уметности Галерије Милене Павловић Барили броји педесетак дела, од којих је 35 представљено на изложби. У питању су слике више од пет генерација уметника, који су стасавали инспирисани Милениним радом, те тако публика може да види радове Ђорђа Илића, Бранка Миљуша, Милића од Мачве, Небојше Митрића, Љубе Поповића, Воје Станића, Миодрага Протића и других. Оно што је посебно занимљиво је да су нека дела по први пут представљена јавности.

На свечаном отварању изложбе присутнима су се обратиле три даме: потпуковница Биљана Пашић у име домаћина, историчарка уметности и кустоскиња Галерије Милене Павловић Барили – Виолета Томић и сликарка Татјана Пировић.

- Као и увек трудимо се да љубитеље уметности, оне који верно прате догађаје у Дому Војске Србије, обрадујемо гостовањем нових сарадника. Заједно са фондацијом Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили из Пожаревца данас отварамо изложбу у част знамените српске сликарке, једне од најистакнутијих личности уметничке Европе између два светска рата. Изложбена дела настала између четрнаест одржаних бијенала део су ове поставке, истакла је потпуковница Биљана Пашић.

О значају Милениног стваралаштва, њеном утицају на уметнике које је инспирисала, о сликама које се налазе на зидовима Галерије Дома Војске говорила је ауторка изложбе Виолета Томић.
- Уметници чија су дела изложена припадају периоду друге половине 20. века и прве декаде овог века. Слике су испуњене визијама, фантазијама, истраживањима духовног простора. У основи прожете су надреализмом додирујући магични реализам, а све стварају специфичан вид поетске фантастике, објаснила је Виолета.

Једна од уметница коју је Миленин рад надахнуо је Татјана Пировић, која је такође поздравила публику.
- Изузетна ми је част да данас говорим о овако нестварно лепој изложби. Концепција ове изложбе заснива се на приказивању дела која су настала на изворишту зрачења раскошне уметности Милене Павловић Барили. Публици су представљени савремени аутори чија су дела по свом полазишту и по свом значењу блиска Милениним, рекла је сликарка чија су два дела: „Симфонија тужних гласова“ и „Изгубљени рај“ такође изложена.

Изложба ће бити отворена до 12. марта, а посетиоци ће моћи да је погледају сваког дана осим недељом, у времену од 11 до 19 часова.
Email