10.02.2015


Отворена изложба "Под војвођанским небом" Ивана Радовића
КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !


У Атријуму Дома Војске Србије, у организацији Савремене галерије Зрењанин, Народног музеја Зрењанин и Медија центра „Одбрана“, данас је отворена изложба Ивана Радовића „Под војвођанским небом“.

Поставка је организована поводом четрдесет година од смрти великог сликара, с циљем да прикаже стваралаштво дуго пола века које је оставило неизбрисив траг у српској уметности.

На отварању изложбе присутнима су се обратили пуковник Стевица С. Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“ и ауторке изложбе Оливера Скоко, кустос Народног музеја Зрењанин и Славица Попов, кустос Савремене галерије из Зрењанина.

Пуковник Карапанџин нагласио је да је изложба плод успешне сарадње те три установе културе.

- Кустоскиње су уложиле велики напор у организовање изложбе уметника чији је рад оставио неизбрисив траг у нашој уметности. Иван Радовић је у великој мери био привржен родној банатској равници да они који потичу одатле, кад год виде слике замишљају да су тамо, рекао је директор Медија центра „Одбрана“.

Према речима Оливере Скоко, сликарство уметника предочено је кроз пет уметничких слика у Малој галерији Дома Војске Србије истичући важност архивског студијског материјала. Славица Попов, друга ауторка изложбе, говорила је о стваралаштву Радовића у коме доминира војвођански пејсаж, уз сликање актова и портрета, чиме је окарактерисала његово сликарство као „шаренолико“.

У оквиру изложбе посетиоци су могли да погледају и документарни филм „Иван Радовић“, из серије „Сликари и вајари“, у продукцији Радио-телевизије Србије.

Сви заинтересовани имаће прилику да погледају изложбу до 7. марта 2015. године, сваким даном осим недеље у времену од 11 до 19 часова.
Email